Hlavní obsah

Twitter se bude s Muskem soudit, protože odstoupil od koupě

New York

Miliardář Elon Musk ukončil smlouvu o koupi sociální sítě Twitter. Vyplývá to z oznámení americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci to v pátek písemně oznámili představenstvu společnosti. Twitter bude s Elonem Muskem bojovat u soudu za naplnění smlouvy o jeho převzetí. Trvá na dohodnuté ceně a podmínkách, uvedl předseda firemní správní rady.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Musk koncem dubna nabídl, že Twitter koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion Kč). Později ale hrozil zrušením smlouvy o převzetí a firmu vinil z toho, že odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

V dopise zveřejněném v podání pro SEC Muskův právní zástupce Mike Ringler píše, že „Twitter nedodržel své smluvní závazky“. Muskovi prý neposkytl relevantní obchodní informace, které požadoval. Musk dříve uváděl, že chce posoudit tvrzení Twitteru, že asi pět procent jeho zpeněžitelných denních aktivních uživatelů (mDAU) jsou spamové účty.

Twitter se chce bránit

Předseda správní rady Twitteru Bret Taylor v pátek uvedl, že správní rada je „odhodlána uzavřít transakci za cenu a podmínky dohodnuté s panem Muskem a plánuje podniknout právní kroky k vynucení dohody o fúzi. Jsme přesvědčeni, že u soudu v Delaware zvítězíme“.

Reagoval tím na dopis Muskových právníků, že nejbohatší muž světa ukončuje smlouvu o koupi této vlivné sociální sítě.

Denně odstraňujeme přes milion falešných účtů, tvrdí Twitter

Internet a PC

Twitter má kvůli ukončení smlouvy nárok na jednu miliardu dolarů, kterou se Musk zavázal v tomto případě zaplatit. Místo toho se ale firma chystá bojovat za dohodu, kterou schválilo představenstvo společnosti a prosazoval ji generální ředitel Parag Agrawal.

Převzetí Twitteru se hroutí. Muskovi vadí falešné účty

Internet a PC

Akcie Twitteru v pátek klesly o pět procent na 36,81 dolaru, což je výrazně pod 54,20 USD, které za ně Musk nabídl zaplatit. Akcie jeho jiné firmy Tesla pro změnu stouply o 2,5 procenta na 752,29 USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám