Hlavní obsah

Turecko reguluje platformy, na nichž se obchoduje s kryptoměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko přidalo platformy pro obchodování s kryptoměnami na seznam firem, na které se vztahují opatření proti praní peněz a financování terorismu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zveřejněný prezidentský dekret.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle oficiálního věstníku platí rozšíření regulace okamžitě a zahrnuje "poskytovatele služeb spojených s kryptoměnami". Úřady je tak budou moci snáze vyšetřovat.

Od soboty též platí nařízení turecké centrální banky, která v polovině dubna zakázala kryptoměny při platbách. Toto rozhodnutí finanční ústav zdůvodnil tím, že tržní hodnota kryptoměn je nestabilní a transakce neodvolatelné, krom toho se kryptoměny využívají i při nelegálních obchodech.

Indie se chystá zakázat kryptoměny, počítá i s pokutami

Internet a PC

Ve dnech následujících po tomto oznámení byly v Turecku zastaveny dvě krytoměnové burzy. Vyšetřování spojené s burzou Thorex vedlo k zatčení šesti lidí. Platformu tisíce Turků viní z podvodu – stěžují si, že se nemohou dostat ke svému majetku. Podle agentury AP se předpokládá, že kauza se týká zhruba 391 000 investorů a investic v objemu kolem dvou miliard dolarů (43 miliard Kč).

Kryptoměny se potýkají s kritikou a kontrolami regulátorů po celém světě. Stále častěji se také mluví o tom, že by vlády mohly začít podnikat kroky proti jejich používání. Řada významných činitelů, včetně americké ministryně financí Janet Yellenové a šéfky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové, už vyjádřila obavy v souvislosti s používáním kryptoměn k praní špinavých peněz, financování terorismu a dalším nezákonným aktivitám.

Agentura Reuters minulý měsíc s odvoláním na své zdroje uvedla, že Indie chystá zákon zakazující kryptoměny. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami nebo takový digitální majetek vlastnil, dostal by podle zákona pokutu. Z velkých ekonomik už zakázala těžbu a obchodování s kryptoměnami Čína. Peking ale za vlastnictví kryptoměn netrestá.

Kryptoměny se čím dál víc využívají jako investiční aktivum, k nákupu zboží a služeb se ale zatím příliš nepoužívají. Jižní Korea tento týden oznámila, že od příštího roku bude danit kapitálové zisky z obchodování s kryptoměnami. Podle dřívějšího vyjádření má veškerý zisk z obchodování s kryptoměnami, který přesáhne 2,5 milionu wonů (přes 48 000 Kč), podléhat 20procentní dani z kapitálových zisků.

Češi letos nakoupili kryptoměny za 2,3 miliardy korun

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám