Hlavní obsah

Turci si došlápli na provozovatele sociálních sítí. Padaly pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Provozovatelé sociálních sítí, mezi nimi i Facebook, Twitter nebo YouTube, dostali v Turecku pokutu deset milionů lir (asi 27 milionů Kč) za porušování nového zákona o sociálních sítích. Uvedla to ve středu agentura Reuters. Zákon schválený v červenci umožňuje tureckým úřadům mazat obsah na sociálních sítích, zatímco dříve jen mohly blokovat přístup.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo sociální sítě Facebook. Ilustrační foto

Článek

Zákon od majitelů těchto platforem také vyžaduje, aby jmenovali místního zástupce, který by byl úřadům k dispozici.

„Zahraniční společnosti působící v Turecku, které denně oslovují více než jeden milion lidí, dostaly informace o pravidlech, která musejí dodržovat. Po uplynutí přechodného období sociální sítě, které nejmenovaly svého zástupce, tedy Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube a TikTok, dostanou pokutu deset milionů lir,” uvedl náměstek ministra dopravy a infrastruktury Ömer Fatih Sayan.

Soud zablokoval restrikce na čínskou aplikaci TikTok v USA

Software

Facebook podle listu Financial Times už dříve upozornil, že nové nařízení nebude respektovat. Organizace na ochranu lidských práv jeho rozhodnutí vítají, protože nový zákon považují za drakonický, podotýká Financial Times.

Pokud firmy ani v budoucnu nesplní požadavky zákona, čeká je pokuta až 30 milionů lir (přes 81 milionů Kč), zákaz reklamy a 50procentní zúžení pásma na pět měsíců. Pokud ani pak neuposlechnou, zúží se jejich vysílací pásmo o 90 procent, což v podstatě znemožní jejich užívání.

Náměstek Sayan uvedl, že pokud firmy zákon splní, omezení budou zrušena a stát bude vyžadovat jen čtvrtinu uložené pokuty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám