Hlavní obsah

Trumpova firma zaměřená na sociální média si zajistila miliardu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Palm Beach

Společnost Digital World Acquisition (DWAC), která na akciový trh ve Spojených státech uvede firmu Trump Media & Technology Group (TMTG) bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, si od skupiny investorů zajistila miliardu dolarů (22,5 miliardy Kč). Oba podniky to uvedly na konci minulého týdne v tiskové zprávě. Trump chce prostřednictvím DWAC uvést na trh novou platformu pro sociální média nazvanou TRUTH.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Bývalý prezident Donald Trump

Článek

O investici do společného partnerství má zájem i sama DWAC, která uvedla, že do projektu vloží až 293 milionů USD. Transakce tak podniku zajistí kapitál v objemu zhruba 1,25 miliardy dolarů (přes 28 miliard Kč).

Trump Media & Technology Group ještě musí zprovoznit příslušnou aplikaci, přes kterou bude nová sociální síť fungovat. DWAC ani Trumpova firma neuvedly, kdo jsou investoři, kteří do partnerství vloží miliardu dolarů. Agentura Reuters tento týden informovala, že oba podniky si chtějí zajistit až miliardu dolarů prodejem akcií hedgeovým fondům a rodinným firmám.

Trump spouští vlastní sociální síť

Internet a PC

Trump o záměru založit vlastní sociální síť hovořil už v době, když mu provozovatelé sociálních sítí Facebook a Twitter zrušili profily v souvislosti s útoky Trumpových příznivců na sídlo amerického Kapitolu z letošního 6. ledna.

Velkým bankám na Wall Street se do spolupráce s Trumpem příliš nechce, podle zdrojů Reuters se obávají ztráty dobré pověsti. Očekávalo se ale, že zájem budou mít právě hedgeové fondy a bohatí jednotlivci. Podrobnosti o transakci by měla mít americká Komise pro cenné papíry (SEC) v pondělí.

Rozmach firem SPAC

Společnost Digital World Acquisition patří mezi podniky souhrnně označované zkratkou SPAC. Cílem takových firem je převzít vhodný podnik a sloučit se s ním, čímž se relativně snadno a rychle dostane na burzu. Fúzi s Trumpovou společností DWAC oznámila na konci října.

Firmy SPAC (z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies) zažívají v posledních letech rozmach. Taková firma nejprve vydá akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme.

Reklama

Související témata:
SPAC

Související články

Trump zrušil vlastní blog. Po pouhém měsíci

Na začátku května bývalý americký prezident Donald Trump s velkou parádou představil osobní blog. Tento web s jeho myšlenkami měl být místem pro jeho fanoušky,...

Výběr článků

Načítám