Hlavní obsah

Trest smrti soud zrušil kvůli zprávám porotce na Twitteru

Nejvyšší soud amerického státu Arkansas zrušil rozsudek smrti nad mužem usvědčeným z loupežné vraždy. Rozhodl tak kvůli tomu, že jeden z porotců při procesu zveřejňoval své postřehy ze soudního přelíčení pomocí Twitteru, čímž porušil svou přísahu, napsala v pátek agentura AP.

Článek

"Jsou rozhodnutí, která musíme udělat. Budou zlomena srdce... Každý z nás určuje základní linii," uvedl na Twitteru porotce Randy Franco, když porota rozhodovala o vině či nevině šestadvacetiletého Ericksona Dimase-Martineze. Hodinu před vynesením verdiktu poroty pak Franco napsal: "Je po všem."

Kromě úvah z jednání poroty Franco na Twitteru komentoval i věci související s procesem. "Soud, pátý den. Už jsme zase tady," napsal jednou. Jindy si zase stěžoval na kvalitu kávy v soudní síni.

Arkansaský nejvyšší soud nyní rozhodl, že Franco porušil svou přísahu, v níž se zavázal s nikým nemluvit o případu. Soudce prý před zahájením procesu dokonce výslovně varoval porotce, aby se vyhnuli posílání zpráv o soudu na Twitter, Franco to ale nerespektoval.

Právní odborníci očekávají, že případ přispěje ke zpřesnění pravidel o službě v porotě a mohl by vést i k omezení práva užívat mobilní telefon, neboť s jeho pomocí jsou internetové sociální sítě snadno dostupné. "Nejde tady o právo jednotlivce tweetovat nebo být na Facebooku," řekla k tomu právnička Felecia Eppsová z Arkansaské univerzity. "Jde o ochranu člověka, který by mohl skončit za mřížemi nebo by v civilním případu mohl přijít o značné peníze."

Co je to Twitter?
Twitter umožňuje uživatelům posílat a číst jiné příspěvky zaslané dalšími lidmi, známé jako tweety. To jsou textové zprávy dlouhé nanejvýš 140 znaků. Služba funguje obdobně jako kanál RSS – zprávy dostanou na svůj profil jen ti, kteří si je od dotyčného objednají.Podle posledních údajů „proběhne“ denně více než 200 miliónů tweetů. I když jde o zcela jinou platformu než Facebook, mezi analytiky koluje názor, že Twitter je pro sociální síť Marka Zuckerberga jednou z největších konkurencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám