Hlavní obsah

Toshiba přesune výrobu notebooků do Číny

Cenová válka mezi výrobci notebooků tlačí ceny přenosných počítačů dolů a firmy se tak snaží co nejvíce ušetřit. Mezi výrobce, kteří se v poslední době rozhodli radikálně snížit své náklady, se zařadila i firma Toshiba. Ta ještě do konce letošního roku zavře svoji továrnu na Filipínách a přesune výrobu čínského Chang-čou.

Foto: archiv nemocnice

Vedoucí fyzioterapeut nemocnice Mgr. Alfréd Heckel s novým přístrojem.

Článek

Japonská Toshiba, která je třetím největším výrobcem notebooků na světě, v současné době čelí agresivní cenové politice svých konkurentů, mezi které patří v celosvětovém měřítku především americké firmy Dell a Hewlett-Packard. Jen v posledním roce Toshiba třikrát snížila odhad zisku své počítačové divize a nyní se ji snaží kompletně restrukturalizovat.

Podle mluvčí Toshiby se vlastní výroba počítačů snižuje a firma tak musí více šetřit na nákladech. Toshiba chce především zvýšit využití outsourcingu nad 50 procent. Outsourcing přitom znamená přesun výroby do oblastí s levnějšími náklady, obvykle s levnější pracovní silou.

Toshiba na Filipínách zaměstnává zhruba 6 500 lidí v provincii Laguna a vedle notebooků vyrábí i pevné disky. V současné době továrna vyrobí zhruba 100 tisíc notebooků měsíčně.

Tvrdý konkurenční souboj mezi výrobci počítačů, který započal už před několika lety, stlačil marže počítačových firem na minimum a prodej počítačů se stává čím dál tím méně lukrativní. Dokládá to i nedávný prodej počítačové a notebookové divize IBM čínské společnosti Lenovo Group. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám