Hlavní obsah

The Last of Us: kandidát na nejlepší hru roku

Novinky, ryn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoufalost a chuť přežít. Už takové jsou první pocity po spuštění atmosférického thrilleru, který přineslo studio Naughty Dog stojící za sérií Crash Bandicoot i Uncharted. Je dvacet let po vypuknutí „houbové“ apokalypsy. Lidstvo dělá vše pro to, aby přežilo. Milióny zemřely a svět je plný nebezpečí.

The Last of Us - TrailerVideo: Sony

 
Článek

Zápletka v The Last of Us se točí okolo sympatického pašeráka Joela, který zažil svět ještě před apokalypsou, a mladé Ellie. Ta se narodila už ve zničeném a přírodou pohlceném světě. Joel má za úkol propašovat Ellie přes Státy místnímu odboji zvanému Světlonoši. Na své pouti zažijí mnoho událostí - příjemných i nebezpečných.

Foto: Sony

Ukázka ze hry The Last of Us

Houbová tzv. cordycepsová nákaza přeměnila většinu populace na agresivní kanibaly, kterým se musí přeživší bránit. Krátce infikovaní zvaní runneři jsou rychlí a reagují, jakmile vás zpozorují. Déle infikovaní (clickeři) se orientují podle sluchu, podobně jako netopýři. Mimo infikovaných v The Last of Us narazíte také na skupinky banditů, u kterých je potřeba uplatnit zákon silnějšího.

Foto: Sony

The Last of Us

Základní kameny hratelnosti stojí na prozkoumávání prostředí a hledání surovin k výrobě předmětů. Lze si vylepšit zbraň na blízko, provizorní bombu z nůžek a hřebíků, lékárničku nebo kudlu. Prozkoumáváním hráč nachází také vylepšení pro tyto předměty formou manuálů, které například zvýší odolnost předmětů nebo rozsah účinku zápalné lahve. The Last of Us také obsahuje jednodušší podobu vývoje postavy, kdy si za určitý počet nalezených pilulek lze vylepšit například míření nebo zrychlit výrobu předmětů.

Foto: Sony

Ukázka ze hry The Last of Us

Vizuální zpracování je impozantní a dosahuje vysokých kvalit studia Naughty Dog. The Last of Us se tímto zařadilo mezi nejlépe vypadající hry na této generaci konzolí. Ovládání je intuitivní a hratelnost je perfektně zpracovaná. Hra má perfektní umělou inteligenci a každý nebezpečný střet je vždy jiný. Pro sběratele jsou zde umístěny dokumenty a předměty, které ještě více vtáhnou do už tak propracovaného příběhu. Mezi špičku se může zařadit i zvuková stránka a vhodně zvolené namluvení postav. Hráče určitě potěší česká lokalizace formou titulků.

Foto: Sony

Ukázka ze hry The Last of Us

The Last of Us je herním klenotem, o kterém se bude ještě dlouho mluvit. Takto temný a surový příběh plný emocí a chuti přežít na herních konzolích zde ještě nebyl. Bude dostupný výhradně na PlayStation 3 od 14. června za 1 199 Kč.

Hodnocení 10/10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám