Hlavní obsah

TEST: Navigace do auta i do kapsy

Právo, Novinky, Ondřej Grym, MAS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navigační systémy, které jsou schopny určit polohu řidiče nebo turisty s přesností několika metrů, se staly nedílnou součástí jednadvacátého století. Pojďte se s námi podívat na několik vybraných modelů.

Foto: Novinky

Garmin Nüvi 200 - spolehlivý pomocník na cestách.

Článek

Přenosné navigace zažívají boom. Jejich výhodou jsou malé rozměry, přijatelná cena, nabídka funkcí srovnatelná s vestavěnými přístroji v automobilech. Ve vozech se připevňují do držáku na čelní sklo nebo na palubní desku. Napájeny jsou z autozapalovače, díky vlastní baterii však fungují také několik hodin bez dobíjení.

Garmin Nüvi 200foto: Novinky

Kompaktní navigace do automobilu s podrobnou mapou Česka a hlavních tras pro jízdu Evropou. Ovládání dotykovým displejem s rozlišením 320x240 bodů, samozřejmostí je hlasová navigace v českém jazyce. Možnost rozšíření interní paměti o SD karty. V příslušenství nechybí držák do automobilu a napájecí adaptér

pro zásuvku 12/24V. Umožňuje zaznamenání až 500 vlastních bodů v mapě. Benzínové pumpy, nákupní střediska či restaurace jsou zaneseny již v mapovém software. Použitelná i pro turistiku.

Výhody: výdrž baterie 5 hodin, česky.

Výhody: výdrž baterie 5 hodin, česky.Nevýhody: 512 MB vnitřní paměti, absence BT.

Výhody: výdrž baterie 5 hodin, česky.Nevýhody: 512 MB vnitřní paměti, absence BT.Cena v době testu: 7500 Kč

Jak pracují

Navigace naslouchají čtyřiadvaceti GPS družicím (Global Positioning Systém), které putují po oběžných drahách ve výšce asi 20 000 km nad zemským povrchem. Přístroje získávají informace o své poloze z GPS signálu, který satelity vysílají. Ze svého místa vidí navigace asi 6 až 12 družic – to bohatě stačí k určení polohy s přesností na několik metrů.

Vysílaný GPS signál je však velmi slabý. Například v budovách či tunelech jej nelze zachytit, někdy se mohou objevit problémy s určením polohy pomocí GPS za velmi špatného počasí. Použití GPS je bezplatné.

Foto: Novinky

Sony NV-U93T

High-endová navigace s dotykovým širokoúhlým displejem (4,8“) nebyla ošizena o podporu Bluetooth a tím pádem o možnost handsfree volání. Součástí dodávky je i TMC přijímač, který sleduje aktuální dopravní situaci. Líbilo se nám ovládání gesty – na obrazovce stačí načrtnout čáru nebo znak a přístroj rozpozná, kam chceme jet. To platí například pro časté cíle, jako je pokyn ‘domů’ nebo ‘nejbližší benzínka. Ke slovu se dostalo také čidlo, které řídí úroveň jasu obrazovky podle množství světla. Mapami pokrývá celou Evropu.

Výhody: česky, naviguje i při výpadku GPS signálu, slot pro paměťovou kartu.

Výhody: česky, naviguje i při výpadku GPS signálu, slot pro paměťovou kartu.Nevýhody: vyšší cena.

Cena v době testu: 11 300 Kč

Navigaci pro pohodlí

Navigátory šetří náš čas. Není třeba dívat se stále do mapy, zaměstnávat svého spolujezdce nebo se s ním dokonce hádat, protože jsme zrovna špatně odbočili.

Podle některých studií mají také vliv na snížení nehodovosti (neodvádí šoférovu pozornost jako klasická mapa) a spoří palivo (řidič díky nim méně bloudí). Hlas zmateného přístroje, který ve vypjaté situaci zčista jasna ohlásí „jeďte 500 metrů po silnici“, dokáže také výrazně zlepšit náladu celé posádky.

Co musí umět

Správný přístroj rychle spočítá optimální trasu (například přes placené nebo neplacené úseky), přibližnou dobu jízdy a vzdálenost. Samozřejmostí navigace je přítomnost hlasového navádění.

Některé modely řidiče o odbočkách a jiných nástrahách informují česky, jiné spoléhají na některý ze světových jazyků. Pokročilé přístroje dovolují zadávat povely přímo přes dotekový panel.

Trasu promítají navigace na vlastní displej – podkladem je schematická mapa s vyznačenými body zájmu (města, restaurace, hotely atd.). Na ní bývá zobrazena šipka, která řidiče vede od odbočky k odbočce, ke sjezdu nebo křižovatce.

Systém odpočítává vzdálenost zbývající do změny směru. Pokud elektronický mozek neuposlechnete a špatně odbočíte, umí navigace kamžitě spočítat náhradní trasu a automobil na ni navést.

Jiné možnosti

Velmi levná přenosná navigace do automobilu i na pěší výlety. Podrobné mapy České republiky a 7 dalšíchstátů východní Evropy a průjezdní mapa celé Evropy. LED podsvícení displeje s rozlišením 320x240.Výhody: cena, citlivý přijímač. Nevýhody: omezená výbava, jen 512MB paměti.Cena v době testu: 5800 Kčwww.mio-tech.comŠpičková navigace s LCD širokoúhlým displejem 4,3“, Bluetooth rozhraním a rozsáhlým mapovým systémem Evropy včetně ČR, Polska, Německa neboChorvatska. Navigace i v místech bez GPS signálu.Výhody: předvídání polohy, 4GB paměti.Nevýhody: vyšší cena.Cena v době testu: 15 000 Kč www.tomtom.cz
Přenosná navigace vhodná i do auta. Mapa 27 zemí Evropy s podrobným plánem, rozměrný 4“ LCD displej,integrovaný TMC přijímač dopravního zpravodajství. Prohlížeč obrázků a přehrávač MP3.Výhody: TMC-RDS, 2GB vnitřní paměť.Nevýhody: větší rozměry.Cena v době testu: 11 800 Kč www.blaupunkt.czDalší z řady levných navigací pro ty, kteří nevyžadují nadstandardní funkce. Verze pro střední a východníEvropu obsahuje mapy 18 zemí včetně ČR. Kromě běžné navigace umí naplánovat i vyhlídkovou jízdu.Výhody: Cena, jednoduché ovládání.Nevýhody: mapy na SD kartě.Cena v době testu: 5500 Kčwww.navigon.cz

Vychytávky

Třešničkou na dortu bývá u navigací příjem aktuálních dopravních informací. Technologie je známa pod názvem RDS-TMC. Vysílání přijímá kapesní navigátor přes externí anténu a v mapě pak dokáže zobrazit varování v podobě nových uzavírek nebo neprůjezdných silnic. Tyto překážky pak systém ihned zohlední ve zvolené trase a upraví její průběh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám