Hlavní obsah

Tesla ani SpaceX už na Facebooku nejsou. Musk kvůli úniku dat smazal profily

Novinky, mif

Kauza týkající se úniku desítek miliónů dat ze sociální sítě Facebook nenechává především v USA chladného snad nikoho. Svůj postoj dal jasně najevo na konci minulého týdne také slavný americký podnikatel Elon Musk, který se kvůli úniku dat rozhodl demonstrativně smazat z nejznámnější sociální sítě oficiální stránky svých společností Tesla a SpaceX.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Americký podnikatel Elon Musk

Článek

Muska vyzvali jeho fanoušci na mikroblogovací síti Twitter, aby smazal svou stránku SpaceX na Facebooku. Americký podnikatel prohlásil, že o její existenci ani nevěděl a slíbil, že tak skutečně učiní.

A to se na konci minulého týdne opravdu stalo. Musk se navíc odhodlal smazat rovnou také oficiální stránku Tesly. Oba podniky přitom na Facebooku sledovalo dohromady více než pět miliónů lidí, uvedl server BBC.

Muskův krok je nicméně pochopitelný. Kvůli špatné ochraně dat svých uživatelů totiž čelí Facebook v posledním týdnu ostré kritice, a to nejen ze strany uživatelů, ale také jednotlivých společností. Největší severská banka již kvůli tomu dokonce dala akcie Facebooku na černou listinu. [celá zpráva]

Akcie nejznámější sociální sítě na to reagovaly dramatickým propadem. [celá zpráva]

Boj o Bílý dům

Je to přímá reakce na kauzu týkající se britské společnosti Cambridge Analytica. Ta měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů 50 miliónů uživatelů na Facebooku a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se již za celý incident omluvil. „Naší zodpovědností je ochrana vašich informací. Pokud to nedokážeme, tak si vaši přízeň nezasloužíme,“ prohlásil. „Vážím si toho, že v tuto internetovou komunitu věříte. Děkuji za to a slibuji, že Facebook bude lepší,“ doplnil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám