Hlavní obsah

Švédští počítačoví piráti míří do Evropského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Pirátská strana, podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu, má ve Švédsku momentálně dostatečnou podporu k tomu, aby mohla být v červnových volbách zvolena do Evropského parlamentu (EP). Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnil deník Dagens Nyheter.

Foto: Novinky

Internetové stránky The Pirate Bay

Článek

Pirátskou stranu, pojmenovanou podle kontroverzního internetového portálu Pirate Bay (Pirátská zátoka), by momentálně volilo 5,1 procenta Švédů. Při parlamentních volbách v roce 2006 přitom táž strana získala pouze 0,6 procenta hlasů.

Popularitu této partaji přinesl zejména nedávný proces proti Pirate Bay ve Stockholmu, při němž byli čtyři provozovatelé Pirate Bay překvapivě odsouzeni k ročnímu nepodmíněnému vězení a k pokutě odpovídající zhruba 75 miliónům Kč. Rozsudek však ještě není pravomocný a žalovaní se odvolali nejen proti soudnímu verdiktu, ale i proti tomu, že soudce byl údajně zaujatý ve prospěch žalující strany, tedy filmového a hudebního průmyslu. V případě, že jejich protest bude uznán, může být celý proces opakován od samého začátku. [celá zpráva]

Pirátskou stranu podle průzkumu nyní v největší skandinávské zemi podporují hlavně mladí muži. U voličů věkové skupiny mezi 19 a 29 lety je Pirátská strana v oblibě politických hnutí dokonce na celkově druhém místě. Ve skupině 30-44 let jde o čtvrtou nejvíce podporovanou stranu. Žen je však mezi příznivci Pirátské strany minimum.

Průzkum dále naznačuje, že k této straně přecházejí ti voliči, kteří dříve podporovali některou z levicových stran, a to především zelené nebo exkomunistickou Levicovou stranu. Politologové poukazují na to, že úspěch Pirátské strany ještě zdaleka není zaručen - účast mladých voličů bývá totiž při volbách do Evropského parlamentu tradičně dosti nízká.

Do politiky chtějí i čeští přívrženci pirátů

I v Česku se počítačoví piráti rozhodli po svém švédském vzoru založit politickou stranu. Jejím cílem má být omezení autorských práv a tím i rozšíření možnosti legálního sdílení děl na internetu. Díky početné skupině příznivců už výbor získal pro legitimní vznik strany dostatek podpisů.

Aby mohla být strana registrována podle platných stanov u Ministerstva vnitra ČR, muselo shromáždění sehnat minimálně tisíc podpisů občanů. Vize brněnského programátora Jiřího Kadeřávka, který je hlavním iniciátorem České pirátské strany, se velice rychle vyplnila a řady výboru se rozrostly o další členy.

"Cílem strany není ovládnutí politického spektra, ale, alespoň v prvních fázích, myšlenkový posun společnosti a hlavních politických sil ve vztahu k problému copyrightu, patentového práva a ochrany soukromí,“ dodal Kadeřávek.

Nelegální server pirátů koupilo muzeum

Švédské Národní vědeckotechnické muzeum rozšířilo své sbírky o počítač, který patřil provozovatelům internetového portálu The Pirate Bay. Počítač zabavila švédská policie loni a stockholmské muzeum ho koupilo za 2000 švédských korun, tedy přibližně za 5000 Kč.

Nový přírůstek zařadilo muzeum do sekce vynálezů, které ovlivnily život lidí. Podle vyjádření instituce není pořizování kopií materiálu chráněného autorskými právy nic nového. Kontroverze vzbuzovalo prý už v 70. letech.

Server počítačových pirátů je postaven na dnes již stařičkém procesoru Intel Pentium 4 s frekvencí 2,88 GHz. Počítač má k dispozici 1024 MB operační paměti ve dvou modulech a dva vysokootáčkové pevné disky Hitachi, z nichž má každý kapacitu 41,1 GB.

Strana nasbírala potřebné podpisy ke schválení pomocí elektronické petice, která je umístěna přímo na stránkách přípravného výboru České pirátské strany. Nyní by zájemci měli podepsat petici v tištěné podobě, aby mohla být předána ministerstvu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám