Hlavní obsah

Státy EU se shodly na přísnějších pravidlech pro velké internetové firmy

– Brusel

Státy Evropské unie se ve čtvrtek shodly na nových pravidlech, která mají zlepšit dohled nad chováním velkých internetových firem či zefektivnit odstraňování nelegálních příspěvků ze sociálních sítí. Ministři unijních zemí schválili společný přístup k normám o digitálních trzích a službách, o jejichž konečné podobě tak mohou státy začít vyjednávat s europoslanci.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropský blok chce pravidly navrženými před rokem reagovat na fakt, že provoz internetu se od přijetí zatím poslední regulace asi před dvaceti lety zásadně změnil. První norma má unijním státům pomoci vyrovnat se s dominantním vlivem velkých společností, jako je Facebook, Google, Amazon či Apple. Ty podle Evropské komise (EK) mnohdy záměrně ztěžují konkurenci menším firmám. Cílem té druhé je především zvýšit odpovědnost všech internetových platforem za zveřejňovaný obsah.

„Dnes jsme dosáhli významného milníku při tvorbě otevřenějšího a konkurenčnějšího digitálního trhu,” komentoval shodu členských zemí slovinský ministr hospodářského rozvoje a technologií Zdravko Počivalšek, jehož země v současnosti EU předsedá.

Evropští poslanci dohodli pravidla pro velké technologické společnosti

Internet a PC

Jako takzvané gatekeepery, tedy společnosti významně ovlivňující provoz internetu, označuje návrh členských států firmy s tržní kapitalizací přes 65 miliard eur (1,65 bilionu Kč), které podnikají alespoň ve třech unijních zemích. Europoslanci přitom počítají s částkou 80 miliard eur.

Na tyto největší hráče se budou vztahovat nové povinnosti, mimo jiné větší sdílení informací s malými firmami odkázanými na služby těch největších. Přísnější bude také dohled nad antimonopolními pravidly či kontrola akvizic menších společností těmi velkými.

Vyjednávání mezi státy a parlamentem by mělo začít v příštích týdnech. Konečné schválení pravidel stanovil francouzský prezident Emmanuel Macron jako jeden z cílů půlročního francouzského předsednictví EU, které začíná v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám