Hlavní obsah

Soud musí znovu projednat žalobu Mironetu na stát o 626 miliónů

Žalobu firmy Mironet na stát kvůli odškodnění 626 miliónů korun za policejní zátah z roku 2000 musí znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 2. Odvolací soud ve čtvrtek zrušil verdikt obvodního soudu, podle kterého byl nárok firmy promlčený. Informovali o tom zástupci Mironetu.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie v roce 2000 v sídle Mironetu kvůli údajnému nelegálnímu kopírování programů Microsoftu zabavila veškeré firemní počítače, servery a všechna data. Dvouleté vyšetřování ale žádnou trestnou činnost neprokázalo.

Mironet v tiskové zprávě uvedl jako doklad negativního dopadu razie a vyšetřování srovnání s e-shopem Alza.cz. V době policejního zásahu byl podle firmy Mironet zhruba dvaapůlkrát větší než Alza, kdežto v době po ukončení vyšetřování byl osmkrát menší. "Vůdčí společnost Alza již nemáme šanci znovu předehnat," sdělil majitel Mironetu Novotný.

Mironet vykázal v roce 2000, kdy byl policejní zátah proveden, tržby přibližně 350 miliónů korun, což představovalo v porovnání s rokem 1999 růst o třetinu. V roce 2015 měla firma podle výroční zprávy tržby přes jednu miliardu korun. Alza měla podle dostupných údajů v roce 2002 tržby zhruba 300 miliónů korun a loni dosáhla tržeb 17 miliard. Alza.cz ale aktuálně nabízí výrazně širší sortiment, kromě výpočetní techniky třeba domácí spotřebiče, hračky, nebo i šperky a kosmetiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám