Hlavní obsah

Sonyho Blu-ray laptop v ceně ojeté felicie

Notebook s vestavěnou Blu-ray mechanikou uvede společnost Sony na trh už příští týden. Přenosný počítač Sony Vaio AR Premium nabídne firma za 3500 dolarů.

Článek

Každá hi-tech novinka něco stojí a v případě Vaia AR Premium to platí dvojnásob. Cena totožného modelu vybaveného pouhou DVD zapisovačkou totiž začíná na 1800 dolarech.

Do laptopu s Blu-ray vypalovačkou za 3500 dolarů se vešel dvoujádrový mikročip rodiny Intel Core Duo, 1024 MB operační paměti. K tomuto přenosnému počítači se 17" obrazovkou dodává Sony standardně titul "Klan létajících dýk" na Blu-ray formátu. Firma již pro toto PC přijímá přes své webové stránky předobjednávky.

O několik týdnů později pak Sony doplní produktovou řadu také o stolní počítač s Blu-ray mechanikou. Deskop RC300 se podle všeho objeví na trhu koncem června.

Firma rovněž začíná propagovat první vlastní Blu-ray přehrávač BDP-S1. Přístroj uvede Sony na trh souběžně s novou řadou plochých televizorů Bravia a projekčních Grand Wega TV. Stane se tak v polovině srpna. Model BDP-S1 tak nabral přibližně měsíční zpoždění - Sony jej chtěla prvním zákazníkům dodat v průběhu července.

S propagací Blu-ray formátu pomůže Sony také herní konzole nové generace PlayStation 3, která bude obsahovat BR mechaniku. V Evropě by se měla prodávat za přibližně 14 000 korun. Okolo PS3 se však objevují stále nové otazníky a zatím tak není jasné, zda firma dodrží termín uvedení PS3, který je naplánován na konec roku.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Analytici se shodují, že reálným uvedením notebooku s BR mechanikou zahájí Sony ostrou válku na poli záznamových médií, která jsou vhodná pro uložení filmových titulů ve vysokém rozlišení. Blu-ray disky uchovají až 25GB dat v jedné vrstvě, konkurenční formát HD DVD "pouhých" 15 GB ve vrstvě. Největší nevýhodou BR systémů a kotoučů oproti HD DVD je jejich poměrně vysoká cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám