Hlavní obsah

Sledování telefonátů tajnými službami USA je podle soudu legální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý sběr údajů o telefonátech miliónů lidí, který provádějí americké zpravodajské služby, je v souladu se zákonem. Vyplývá to z verdiktu zvláštního amerického soudu dohlížejícího na tajné služby. Podle agentury Reuters bral soud při svém rozhodování v úvahu odhalení učiněná bývalým spolupracovníkem zpravodajských služeb USA Edwardem Snowdenem.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle informací, které někdejší technik Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Ústřední zpravodajské služby (CIA) Snowden v červnu vynesl na veřejnost, monitoruje NSA v rámci tajného sledovacího programu například záznamy o délce trvání hovorů nebo o telefonních číslech, mezi nimiž hovory probíhají. Tato odhalení pobouřila část americké veřejnosti, politici včetně prezidenta Baracka Obamy však činnost zpravodajců vesměs hájili jako prevenci hrozby teroristických útoků.

Soud nyní rozhodl o tom, že každodenní sledování údajů o telefonátech miliónů lidí neporušuje americké zákony na ochranu soukromí. Podle soudkyně Claire Eaganové přihlížel soud i ke Snowdenovým odhalením, bez ohledu na ně však považuje činnost zpravodajců za legální.

Třicetiletý počítačový expert Snowden získal dočasný azyl v Rusku. Spojené státy jej obvinily ze špionáže a snaží se dosáhnout jeho vydání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám