Hlavní obsah

Seznam.cz začal mapovat Česko pomocí krosny

Novinky, mif

Na konci minulého týdne mohli lidé poprvé v historii potkat v terénu tzv. Seznam.cz krosnu, která slouží k mapování hůře přístupných lokalit na serveru Mapy.cz, kam by se jinak auto vybavené speciálním kamerovým systémem nedostalo. První vyfotografovanou lokalitou je cesta z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu – tu absolvoval s krosnou bosý turista, běžec a propagátor kiltů Tomáš Zahálka.

Jak funguje Seznam.cz krosna a další novinky služby Mapy.cz pro letošní rokVideo: Novinky

 
Článek

„Pro první ostré použití tohoto snímacího systému pro pěší k zaznamenání převážně turistických tras, kam se běžně nelze dostat automobilem, vybral Seznam.cz slunný den i známé místo. Krosnu plánuje letos v létě využít hlavně k nafocení okolí Berounky, Křivoklátska i Šumavy,“ prozradila mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Foto: Seznam.cz

Hrubý záběr ze Seznam.cz krosny z výstupu na Sněžku.

Krosnu si vyrobili v Seznamu sami. Jde v podstatě o přenosný snímací systém, který používá šest kamer a jehož váha činí sedm kilogramů. Baterie udrží krosnu provozuschopnou po dobu cca deseti hodin.

První výšlap se Seznam.cz krosnou si Zahálka pochvaluje. „Líbil se mi nápad stát se prvním člověkem, který oficiálně poponese krosnu s tímto českým unikátním snímacím systémem. Krosna je lehká, snímání si kontroloval Petr Hofman z Mapy.cz a já si užil hezký bosý výšlap na Sněžku. Tuto trasu už jsem uběhl za hodinu a patnáct minut, turisticky s batohem mi to obvykle trvá dvě hodinky. S touto Seznam.cz krosnou jsem musel své tempo ještě o kousek zvolnit. Alespoň jsem měl čas dalším turistům něco málo o celém projektu focení turistických míst na Mapy.cz říct,“ uvedl k pátečnímu výšlapu Zahálka.

Foto: Seznam.cz

Tomáš Zahálak při prvním použití Seznam.cz krosny při výstupu na Sněžku.

Páteční testování mělo odhalit především slabá místa v systému. „Předpokládali jsme, že bude v lese vypadávat GPS signál. Nyní už hledáme řešení, jak se s tím při dalším snímkování poprat. Pracujeme také na sešití této první várky hrubě nasnímaných dat. Na Mapy.cz by se mohla objevit do konce srpna,“ konstatoval Petr Hofman, produktový manažer služby Mapy.cz.

Kromě okolí Berounky, Křivoklátska a Šumavy se Seznam.cz krosna chystá i na nepřístupná místa. „Na Šumavě po dohodě s Národním parkem Šumava se Seznam.cz krosna podívá i do míst, která jsou pro veřejnost běžně nedostupná. Seznam.cz bude nafocená data postupně zpracovávat a přidávat na Mapy.cz,“ doplnila Zatloukalová.

Podle ní by se první turistická data nasnímaná prostřednictvím Seznam.cz krosny měla na serveru Mapy.cz objevit už během září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám