Hlavní obsah

Seznam.cz požaduje po Googlu odškodnění devět miliard. Kvůli Androidu

• Aktualizováno
Novinky, Miloslav Fišer

Seznam.cz požaduje po Googlu odškodné ve výši 9,072 miliardy. Má jít o náhradu škody související se zneužitím dominantního postavení na trhu s operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení. Právě v Androidu totiž Google zvýhodňuje i podle rozhodnutí Evropské komise (EK) z roku 2018 své vyhledávání. Google má částku uhradit do 30 dnů, jinak se celý spor bude řešit soudní cestou.

Foto: Profimedia.cz

Internetový prohlížeč Chrome (ilustrační foto).

Článek

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ vysvětlil Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznamu.cz.

Podle něj částka 9,072 miliardy korun, kterou si nyní firma nárokuje, byla pro období let 2011–2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.

Seznam.cz se při svých nárocích opírá o rozhodnutí EK z roku 2018, kdy byla Googlu vyměřena rekordní pokuta 4,34 miliardy eur (112 miliard korun) za zneužívání mobilního operačního systému Android k „zabetonování“ dominantní pozice v internetovém vyhledávání.

„Google využil Android k upevnění dominantní pozice svého internetového vyhledávače. Tyto praktiky omezily šanci konkurentů soutěžit v této oblasti na základě předností jejich produktů a přicházet s inovacemi. Evropským spotřebitelům tak znemožnily těžit z účinné hospodářské soutěže v důležité oblasti mobilní komunikace,“ odůvodnila již dříve rekordní pokutu Margrethe Vestagerová, komisařka pro hospodářskou soutěž.

Google dostal od Bruselu rekordní pokutu 112 miliard

Ekonomika

Rekordní pokuta nezabrala

Podle Seznamu ale ani rekordní pokuta situaci na trhu nenapravila. Podnik při rozšiřování svých aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android „stále naráží na deformity trhu“, které Evropská komise shledala v rozporu s právem EU.

„Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů. Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda,“ upozornil na nejzávažnější aspekty porušení pravidel hospodářské soutěže Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznamu.cz v Bruselu a má přípravu a koordinaci uplatňování tohoto nároku na starosti.

Zaplatí Google?

Google zatím neoznámil, jak bude na výzvu reagovat – tedy zda miliardové odškodné uhradí, nebo se bude chtít soudit.

„Android lidem poskytuje nebývalou možnost volby při rozhodování o tom, které aplikace si do svých zařízení nainstalují, které budou používat i které si nastaví jako výchozí. Tento operační systém taktéž umožňuje milionům vývojářů aplikací po celém světě budovat úspěšné firmy,“ prohlásila k výzvě Alžběta Houzarová, ředitelka komunikace české pobočky Googlu.

Seznam.cz je českou jedničkou v oblasti všeobecných vyhledávacích služeb, služeb internetové reklamy, reklamní monetizace a agregace a prezentace mediálního obsahu. V roce 2019 evidoval tržby ve výši 4,69 miliardy Kč a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám