Hlavní obsah

Seznam.cz nově nabízí haptické mapy celé Evropy. A míří na další kontinenty

Novinky, mif

Server Mapy.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, zpřístupnil haptické mapy celé Evropy. Ve všech 47 státech našeho kontinentu tak je možné na základě vizuálních map vygenerovat podklady pro orientaci pomocí hmatu, což ocení především nevidomí.

Foto: mif, Novinky

Ukázka vytištěných haptických map

Článek

Aktuálně tedy haptické mapy pokrývají už přes 17 milionů kilometrů čtverečních, v Braillově písmu si je tak možné zobrazit více než půl milionu měst a obcí. „Celkově máme teď v Braillově písmu popsáno 14 milionů ulic,“ pochlubil se Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz.

„Vykreslovat je možné i další světadíly. Řešíme ale přepis názvů měst ve státech, kde se nepoužívá latinka, což je časově náročný a ambiciózní proces. Jde ale rozhodně o práci, která má smysl,“ dodává Jeřábek.

Foto: Seznam.cz

Ukázka haptických map

Tři různé velikosti

Haptické mapy jsou dostupné na adrese hapticke.mapy.cz, zobrazit je přitom možné tři různá měřítka. Malé se hodí pro snadnější orientaci, zobrazují se na něm větší města, silnice 1. třídy, dálnice či železnice. Střední se hodí pro orientaci a zobrazení poloh obcí nebo vodních toků, silnic, dálnic, železnic. A konečně velké měřítko slouží k orientaci ve městě, je tedy hodně podrobné.

Existují již pět let

O celospolečenském přínosu haptických map svědčí cena, kterou společnosti Seznam.cz udělí v červnu brněnská Masarykova univerzita. V rámci oslav 100. výročí od založení ocení vysoká škola instituce a partnery, kteří se spoluprací s ní významně zasloužili o její rozvoj v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu.

Haptické mapy nabízí společnost Seznam.cz už pátým rokem. Umožňují automatické generování kartografických podkladů vhodných pro výrobu hmatových reliéfních map.

Foto: Seznam.cz

První ukázka legendy haptických map

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám