Hlavní obsah

Servery Seznamu spotřebují měsíčně tolik energie jako 90 domácností za rok

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Seznam.cz potřebuje pro provoz svých služeb na jediný měsíc tolik elektrické energie jako 90 domácností na celý rok. Ještě v prvním čtvrtletí roku 2010 tato spotřeba kontinuálně rostla. Pomocí softwarových řešení, jako je například virtualizace, i díky pravidelné obměně hardwaru, dosahuje Seznam výrazných úspor.

Foto: Seznam.cz

Servery Seznamu

Článek

Aktuálně je měsíční úspora elektrické energie Seznamu taková, že by pokryla nároky 400 průměrných domácností za měsíc. „Úsporami elektrické energie se zabýváme dlouhodobě, začali jsme už v roce 2007,“ uvedl Vlastimil Pečínka, technický ředitel společnosti Seznam.cz.

„Zpočátku jsme se zaměřovali hlavně na volbu hardwarových prvků a výběr serverových procesorů na základě ukazatele virtuálního přepočteného výkonu. V roce 2010 jsme se rozhodli využívat ke snižování spotřeby i softwarové nástroje, ať již jde o virtualizaci nebo naši vlastní unikátní technologii pro deduplikaci dat. Od 2. čtvrtletí roku 2010 se nám tak podařilo začít spotřebu našich serverových technologií kontinuálně snižovat a teď se pohybujeme na úrovni spotřeby energie na počátku roku 2008 a celková spotřeba našich serverových technologií i nadále klesá, i když se jejich výkon zvyšuje,“ dodal Pečínka.

Foto: Seznam.cz

Aktuálně je měsíční úspora elektrické energie Seznamu taková, že by pokryla nároky 400 průměrných domácností za měsíc.

Masivních úspor dosahuje Seznam například pomocí deduplikace souborů v přílohách u e-mailů, díky čemuž může provozovat menší počet pevných disků. „Nástroj pro deduplikaci dat funguje například tak, že soubor, který odešle jeden uživatel e-mailových služeb Seznam.cz druhému, je na datovém úložišti uložen právě jednou, a nikoliv dvakrát (jednou v odchozí a jednou v příchozí poště) jako dřív. Stejně tak se ukládá soubor jen jednou, pokud je e-mail zaslán více příjemcům,“ konstatovala mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Samozřejmě k úsporám přispívá i virtualizace serverů, kdy jeden fyzický server může díky výkonnějšímu hardwaru fungovat „virtuálně“ jako několik starších a pomalejších strojů. „Přechod na virtualizované prostředí probíhá postupně spolu s obměnou starých serverů. V roce 2010 byly staré servery měněny za nové v poměru 5:1, což přineslo úsporu spotřeby elektrické energie v poměru 7:1.

O rok později bylo dosaženo konverzního poměru jeden nový fyzický server místo tří starých, přičemž spotřeba energie poklesla na 25 % hodnoty, které dosahovaly původní servery,“ dodala Zatloukalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám