Hlavní obsah

Senioři v Japonsku mají dostávat iPady zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Milióny japonských seniorů by mohly dostat iPady zdarma v rámci nového programu, který má starším občanům poskytnout tablety se speciálními programy, jež jim budou například připomínat, kdy si mají vzít léky. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Japonská pošta, IBM a Apple hodlají spustit zkušební program letos v říjnu, kdy tisíc seniorů dostane iPady zdarma a bez nutnosti platit za připojení na dobu šesti měsíců. Pokud bude test úspěšný, mohlo by až pět miliónů starších japonských občanů do roku 2020 dostat iPad zdarma.

Podle firmy Apple jde o první iniciativu svého druhu, která má zlepšit kvalitu života miliónů japonských seniorů.

Seniory aktuálně hlídají pošťáci

Japonská pošta v současnosti poskytuje měsíční službu za 1000 jenů (asi 200 korun), kdy poštovní doručovatelé kontrolují starší obyvatele a hlásí jejich příbuzným, jak se jim daří.

Zhruba čtvrtina ze 127 miliónů obyvatel Japonska je starší 65 let. Japonská populace neustále stárne, na čemž se projevuje nejen proslulá japonská dlouhověkost, ale především vytrvale klesající porodnost a velmi mizivé přistěhovalectví do země.

Během následujících desetiletí má podle demografických prognóz stoupnout poměr osob lidí starších 65 let na zhruba 40 procent. Produkty zaměřené na seniory proto mají na trhu stále větší význam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám