Hlavní obsah

Senior vyzrál na pomalý internet. S pomocí reklamy

– Holywood
Novinky, rim

Pomalé internetové přípojky se neřeší pouze v Česku, ale také za velkou louží. Své o tom ví 90letý americký senior Aaron Epstein, který měl citelně pomalejší internet než jeho sousedi. Když mu operátor nechtěl rychlost navýšit, rozhodl se celý spor zveřejnit v novinách The Wall Street Journal prostřednictvím placeného inzerátu. A světe, div se, najednou to šlo – do týdne měl doma rychlejší internetovou přípojku.

Foto: Profimedia.cz

Šéf AT&T John Stankey

Článek

Epstein se snažil dohodnout nejprve napřímo se svým operátorem AT, když si stěžoval, že jeho rychlost 3 Mb/s není dostatečná. Jeho sousedé prý běžně měli od tohoto poskytovatele rychlosti okolo 100 Mb/s. Konkurence v severním Hollywoodu dokonce nabízela ještě dvakrát rychlejší připojení než AT.

Pracovníci operátora ale jeho stížnosti vždy odmítli s tím, že jeho přípojka rychleji jet nemůže. 90letý senior totiž využíval připojení prostřednictvím xDSL sítí, tedy přes pevnou linku. A tyto rozvody jsou i v tuzemsku citelně pomalejší než připojení přes kabel či optiku. Právě poslední zmiňovaný typ připojení přitom měli sousedé Epsteina, které ve svých stížnostech zmiňoval.

Ukázka placeného inzerátu v novinách

Jinou přípojku ale senior od AT získat nemohl, protože „vybudování by bylo příliš nákladné“. Nikam nevedoucí prosby a stížnosti ale nenechaly tohoto Američana chladného. V novinách The Wall Street Journal si zaplatil inzerci v hodnotě 10 000 dolarů (213 560 Kč), kde zveřejnil otevřený dopis pro šéfa AT Johna Stankeyho.

V něm si postěžoval na pomalé připojení a nezapomněl zdůraznit, že konkurence je v dané lokalitě daleko napřed. Svůj inzerát přitom chytře umístil do dvou mutací: pro Manhattan, kde si noviny často kupují bohatí právníci a investoři, a pro Dallas, kde sídlí ústředí AT.

Přesná rychlost internetu? Většina operátorů svou povinnost ignoruje

Internet a PC

Jak je z řádků výše patrné, investice do inzerátu rozhodně nebyla malá, ale podle serveru Ars Technica se rozhodně vyplatila. Inzerátu si všiml totiž například i komik Stephen Colbert, který jej krátce zmínil ve své late-night show.

Manažeři AT snažící se zmírnit dopad nelichotivé reklamy proto nelenili a během jediného týdne se dohodli s Epsteinem na zřízení optické přípojky. A během zmiňovaných sedmi dnů ho k rychlejší síti skutečně připojili.

90letý americký senior Aaron Epstein

90letý senior tak má nyní místo 3 Mb/s rychlost rovnou 300 Mb/s. Za takto rychlou přípojku platí 45 dolarů měsíčně (960 Kč), po prvním roce však akční cena přestane platit a měsíční paušál se zvedne na 65 dolarů (1388 Kč).

AT samozřejmě spojitost s reklamou oficiálně nepotvrdilo. Naopak ve vyjádření pro média zástupci operátora uvedli, že „modernizace sítě v dané lokalitě byla již dlouho naplánována“. Epstein nicméně pro server AT uvedl, že mu kvůli přípojce osobně volal šéf AT John Stankey, protože jeho inzerát v novinách viděl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám