Hlavní obsah

Šéf Xeroxu odstoupí kvůli sporu kolem dohody s Fujifilmem

– New York

Generální ředitel americké společnosti Xerox Jeff Jacobson a šest z deseti dalších členů správní rady odstoupí. Firma v úterý oznámila, že jejich odchod má urovnat spor s některými akcionáři, kteří se stavějí proti navrhované dohodě s japonskou firmou Fujifilm Holdings za 6,1 miliardy USD (130,2 miliardy Kč) a podali proti ní žalobu k soudu.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel americké společnosti Xerox Jeff Jacobson

Článek

Akcionářům Carlu Icahnovi a Darwinu Deasonovi, kteří dohromady vlastní 15 procent akcií Xeroxu, se podařilo získat soudní příkaz k dočasnému zablokování plánované transakce. Ta má spojit Xerox se současným společným podnikem mezi Xeroxem a japonskou firmou Fujifilm, který se nazývá Fuji Xerox. Icahn a Deason dlouho upozorňovali na to, že dohoda s Fujifilmem firmu Xerox podhodnocuje.

Novým ředitelem se stane John Visentin, který dříve vedl firmu Novirex Enterprise Solution. Visentina již dříve najal Icahn, aby mu pomohl v boji s Xeroxem.

Fujifilm reagoval na oznámení prohlášením, ve kterém uvedl, že plánuje vznést u soudu námitku vůči urovnání Xeroxu s Icahnem a Deasonem. Rovněž se odvolá kvůli rozhodnutí soudu z minulého týdne dohodu dočasně zablokovat. Firma se domnívá, že i nová správní rada má povinnost dodržet dohody, které byly jednomyslně schváleny 30. ledna tohoto roku a obě firmy je o den později podepsaly.

Soud: Jacobson byl ve střetu zájmů

Soudce newyorského soudu minulý týden souhlasil s tvrzením akcionářům, že ředitel Jacobson byl ve střetu zájmů, když jednal o dohodě, která je strategickou akvizicí. V té době již věděl, že správní rada hledá někoho, kdo by ho nahradil. Transakci tak dočasně zablokoval. Snaha akcionářů zablokovat dohodu u soudu není běžným postupem, poznamenala agentura Reuters.

Fujifilm nyní vlastní 75 procent společného podniku, zatímco Xeroxu patří zbývajících 25 procent. Po sloučení podniku s Xeroxem má Fujifilm vlastnit v nové firmě podíl 50,1 procenta. Akcionářům Xeroxu připadne 49,9 procenta. Fuji Xerox se má po dokončení spojení stát dceřinou společností Fujifilmu a šéfovat jí měl Jeff Jacobson.

Společnost Fuji Xerox vznikla před více než 50 lety a zabývá se prodejem fotokopírek a poskytováním souvisejících služeb pro oblast Asie a Tichomoří. Již delší dobu však bojuje se slabou poptávkou po kancelářských kopírkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám