Hlavní obsah

Šéf Applu odchází dočasně ze své pozice, akcie firmy klesly o deset procent

Novinky, mif

Steve Jobse, šéf jedné z nejvýznamnějších firem počítačového průmyslu, musí kvůli zdravotnímu stavu opustit svůj post. Zdravotní problémy se ztrátou váhy připustil Jobs na začátku ledna. Tehdy však v pozici ředitele firmy zůstával dál. Úspěch Applu je spojován právě s osobou Jobse, zprávy o jeho zdraví proto obvykle mají negativní vliv na hodnotu akcií firmy.

Článek

Podle Applu jsou Jobsovy zdravotní problémy daleko závažnější, než se původně předpokládalo. Šéf a vizionář Applu trpí hormonální nerovnováhou, která okrádá jeho tělo o důležité bílkoviny.

Jobse v otevřeném dopise uvedl, že ztrácel na váze prakticky celý loňský rok, nyní však lékaři zjistili příčinu a Jobse začal s léčbou.

Už dříve prodělal šéf a zakladatel Applu rakovinu slinivky, ze které se ale úspěšně vyléčil.

Podle prvotních předpokladů se měl Jobse na svou původní hmotnost dostat koncem jara. Současná prognóza však počítá minimálně s koncem června.

Kvůli léčbě Jobse opustí post ředitele

Kvůli zdravotnímu stavu Jobse firmu povede dosavadní provozní ředitel Tim Cook. I když Steve Jobse nebude firmu vést minimálně půl roku, měl by i nadále udávat její směr a rozhodovat ve všech strategických otázkách.

Investoři nechtějí ujišťování o Jobsově stabilizovaném stavu příliš věřit, a tak houfně rozprodávají svoje akcie.

Oznámení o Jobsově závažném stavu oslabila akcie firmy Apple o deset procent a obchodování s nimi muselo být pozastaveno.

Steve Jobse

Firmu Apple založili Steve Jobs, Steve Wozniak Ronald Gerald Wayne v roce 1976 založili Apple v obyčejné garáži svých rodičů. Od počátku působil Steve Jobse jako duchovní vůdce celé firmy. Jobsova obchodní politika se od začátku orientovala na exkluzivitu, což vedlo k rozporům, kvůli kterým nakonec Jobse z firmy odešel. Do čela firmy se vrátil Jobse až v roce 1997.

Za propadem akcií Applu stojí také složité postavení na počítačovém trhu. Zatímco v roce 2008 Apple představil ultratenký notebook MacBook Air a o rok dříve komunikátor iPhone, v roce 2009 nepřinese žádnou zajímavou novinku, kterou by ohromil trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám