Hlavní obsah

Satelitní operátoři si stěžovali u Evropské komise kvůli vysílání DVB-T2

Česká asociace satelitních operátorů podala stížnost k Evropské komisi kvůli přechodu pozemního TV vysílání v ČR na standard DVB-T2. Postup přechodu zakotvený v návrhu novely telekomunikačního zákona je v rozporu s legislativou EU a znamená nepovolenou podporu soukromým subjektům, uvedli zástupci asociace na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V případě přijetí novely hrozí asociace Česku arbitrážemi. Členy asociace jsou mimo jiné velcí operátoři, jako například Digi CZ a M7 provozující síť Skylink.

„Digi novela zakládá nepovolenou veřejnou podporu soukromým subjektům, když firmám České Radiokomunikace a Digital Broadcasting přidělí frekvence na digitální pozemní vysílání na dobu devíti let bezplatně. Škodu jsme vyčíslili na 11 miliard Kč,” uvedl sekretář asociace Patrik Brom. Podle něj také není v návrhu zajištěno, že nové sítě vybudované za veřejné peníze nebudou použity pro provoz vysílání, které bude divákům zpoplatňováno.

Snaha o zachování bezplatného vysílání

Podle mluvčí Českých Radiokomunikací Petry Miterové je základním cílem přechodu na DVB-T2 zachování pozemní televizní platformy s možností bezplatného vysílání. „Změna příslušných přídělů rádiových kmitočtů musí být provedena v souladu s platným zněním zákona o elektronických komunikacích,” uvedla. O změně, která vyplývá z rozhodnutí Evropské unie a mezinárodních smluv, bude rozhodovat Český telekomunikační úřad, dodala.

„Evropské rozhodnutí stanoví rok 2030 jako základní milník, do něhož členské státy musí garantovat ochranu rádiových kmitočtů pro potřeby rozhlasového a zemského televizního vysílání,” podotkla Miterová.

ČTÚ je v procesu přechodu na DVB-T2 podle mluvčího Martina Drtiny pouze technickým regulátorem. "Novela byla připravena ministerstvem průmyslu a obchodu, schválena vládou a vychází z vládou schválené strategie přijaté již v roce 2016. Podle našich informací MPO provádí notifikaci u Evropské komise," dodal.

Podle satelitních firem spotřebitelé zaplatí za nové televize a set top boxy, které umožňují příjem nového standardu, celkem kolem pěti miliard korun. Stavba nové sítě vysílačů, hrazená z veřejných peněz, bude stát další miliardu Kč.

Přechod je naplánován na rok 2021

Druhá generace pozemního digitálního vysílání má zcela nahradit tu první, která v Česku funguje již několik let. S úplným vypnutím první generace DVB-T se však počítá až na rok 2021.

Do té doby budou v tuzemsku postupně zapojovány tzv. přechodové sítě, díky kterým budou moci využívat lidé oba dva standardy najednou. To kvůli tomu, aby byl přechod na novou generaci digitálního televizního vysílání co možná nejplynulejší.

V současnosti je přechodová síť k dispozici v Praze a středních Čechách. Už v průběhu dubna však radiokomunikace plánují spustit také ve dvou dalších městech – v Brně a Ostravě. Pokud to tedy televizory umožňují, budou moci uživatelé přijímat signál DVB-T2 i v těchto lokalitách.

Nový televizor či set top box 

Je nutné podotknout, že po zmiňovaném roce 2021 se se starším standardem DVB-T již nepočítá. Pak čeká uživatele totéž, co zažili již před několika lety při vypínání analogového vysílání. Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější nebo je vybavit speciálními set top boxy.

A to bude platit i v případě DVB-T2, pokud lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal.

Nový standard tak může představovat pro řadu uživatelů finanční zátěž. Na druhou stranu jeho přednosti jsou nepopiratelné. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám