Hlavní obsah

Samsung potvrdil rekordní zisk, zhoršil však výhled

Jihokorejský výrobce spotřební elektroniky Samsung Electronics potvrdil, že ve třetím čtvrtletí hospodařil s rekordním ziskem. Snížil však o více než čtvrtinu plán kapitálových výdajů na letošní rok a varoval, že jeho zisk zeslábne, protože končí období dvouletého rozkvětu poptávky po paměťových čipech.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Samsung potvrdil předběžné údaje z počátku měsíce, podle kterých jeho zisk stoupl o více než pětinu na rekordních 17,6 biliónu wonů (352,4 miliardy Kč). Nyní dodal, že jeho příjmy stouply o 5,5 procenta na 65,5 biliónu wonů, o něco více, než původně předpokládal.

Varoval však, že očekává ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisku ve srovnání s předchozími třemi měsíci kvůli slabší poptávce po paměťových čipech a vyšším výdajům na propagaci chytrých telefonů v předvánoční nákupní sezóně. Slabší by měl být zisk i na počátku nového roku kvůli sezónním výkyvům.

Firma rovněž oznámila, že její kapitálové výdaje letos klesnou o 27 procent na 31,8 biliónu wonů z loňských rekordních 43,4 biliónu wonů.

Ceny čipů po letech hvězdného růstu klesají. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv očekávají, že ve čtvrtém čtvrtletí zisk společnosti proti předchozímu kvartálu klesne o čtyři procenta.

Provozní zisk polovodičové divize ve čtvrtletí stoupl o 37 procent na 13,7 biliónu wonů. Zisk mobilní divize klesl o 33 procent na 2,2 biliónu wonů a byl nejnižší od prvního čtvrtletí 2017. Firma musí čelit silné konkurenci firmy Apple v segmentu prémiových přístrojů a čínských výrobců v dalších segmentech

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám