Hlavní obsah

Šála ani klobouk nepomůžou. Bezpečnostní kamery si obličej domyslí

Právo, Novinky, Petr Svorník

Bezpečnostní kamery jsou zase o něco chytřejší. Už se před nimi neschováte dokonce ani tehdy, když si nasadíte sluneční brýle, klobouk a šálu. Amarjot Singh a další odborníci z univerzity v Cambridgi totiž naučili kamery, aby si zbytek vašeho obličeje „domyslely“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Singh nejdříve musel technologii poskytnout dva tisíce různých fotografií lidí s klobouky, brýlemi, šálami a falešnými vousy. Na všech snímcích musel ručně určit 14 klíčových bodů. „Jsou to body, kterým lidský mozek přikládá nejvyšší váhu v momentě, kdy se někomu koukáme do tváře,“ vysvětlují stránky newscientist.com.

Počítačová technologie si „prohlédla“ také snímky nezahalených lidí. Poté už byla schopna ze zahaleného obličeje sama odhadnout, kde se nejspíše nacházejí klíčové body lidského obličeje, i když jsou právě zahaleny třeba kloboukem. Technice stačilo, když viděla několik klíčových bodů kolem úst a očí. Takto vytvořený portrét pak kamera porovnávala s dostupnými fotografiemi celých obličejů.

V praxi tak byla schopna identifikovat člověka, i když měl na obraze klobouk, brýle či šálu. Konkrétně osobu se šálou určil stroj v 77 procentech případů, se šálou a čepicí v 69 procentech a konečně se šálou, čepicí a brýlemi v 55 procentech případů.

Web však zároveň dodává: jiní odborníci z Carnegie Mellon University loni vymysleli speciální brýle, s nimiž vás prý ani sebechytřejší kamera nedokáže identifikovat. Jedno je tak při pohledu na výzkumné snažení jisté: vědci se očividně nenudí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám