Hlavní obsah

Rychlým internetem 3G je pokryta už čtvrtina Česka

Praha

Tuzemští mobilní operátoři se předhánějí v pokrývání měst datovou sítí UMTS označovanou jako 3G. Na konci srpna zavedli signál dohromady do devíti nových lokalit a pokrývali v České republice nejméně čtvrtinu populace. Vyplývá to z vyjádření firem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejdále je v pokrývání stále Telefónica O2, ta nově 3G zavedla do Mělníka, Sokolova a Vsetína a v současnosti pokrývá 41 měst, které představují přes třetinu populace. "Smartphony pomalu vytlačují běžné mobilní telefony. I chytrý telefon nebo nadupaný notebook jsou však jen obyčejná zařízení, pokud nemají přístup k internetu. Naše chytrá síť všem zákazníkům umožní využívat je naplno," uvedl ředitel segmentu pro mobilní hlas a data O2 Petr Matějovský.

Síť třetí generace T-Mobilu se na konci srpna rozšířila do Prostějova, Havířova, Liberce a Ústí nad Labem a spolu s dalšími deseti lokalitami pokrývá téměř 30 procent obyvatel. "To samozřejmě nestačí, ve výstavbě nadále pokračujeme stejným tempem. Do konce roku tak budou pokryty celkem tři desítky měst a v roce 2012 jich bude pět set," prohlásil ředitel technologického úseku T-Mobilu Frank Meywerk.

Prvního září zahajuje T-Mobile modernizaci sítě na technologii HSPA , která umožňuje rychlosti až 21 Mbit/s. Přechod bude probíhat až do konce října letošního roku.

Vodafone minulý týden spustil 3G síť v Hradci Králové a ve Zlíně a nyní ji nabízí v celkem 20 městech a obcích. "Signálem 3G již pokrýváme přes čtvrtinu populace České republiky, včetně většiny krajských měst. Síť 3G rychle rozšiřujeme dál, na konci roku bude v 60 českých městech a obcích," uvedl mluvčí Miroslav Čepický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám