Hlavní obsah

Robotická učitelka vychovává žáky na základní škole v Tokiu

– Tokio

Velkým hitem se stal hned v první den vyučování mezi žáky japonské základní školy robot-učitelka pojmenovaný Saya. Jeden ze školáků ji označil za "hezkou", jiný prohlásil, že je "trošičku děsivá, ale zábavná". Další dodal, že nemohl uvěřit, že ho učí robotka, píše australský zpravodajský server news.com.au.

Článek

Robotická učitelka nejprve vyvolala každé dítě jménem a pak žákům zadala úkol z učebnice. Pilotní projekt se uskutečnil na základní škole Kudan v Tokiu.

"Saya děti vůbec nevyvedla z míry," konstatoval , který na vývoji robota pracoval 15 let. "Nedívají se na ni jako na humanoida ale jako na člověka. Měly radost a byly překvapeny, že byla schopná vyvolávat je jménem. Chovaly se k Saye jako ke skutečné učitelce."

Nedívají se na ni jako na humanoida ale jako na člověka. Měly radost a byly překvapeny, že byla schopná vyvolávat je jménem. Chovaly se k Saye jako ke skutečné učitelce.
Hiroši Kobajaši, profesor z Tokijské vědecké univerzity

Sayaina ocelová lebka je potažena vrstvou kvalitního jemného latexu. Pod ní se skrývá soustava 18 motorků, které fungují jako mimické svaly, jež jsou s to vykouzlit jí na tváři emotivní výrazy včetně překvapení, strachu, nelibosti, hněvu, štěstí a smutku.

Robotka může mluvit jakýmkoli jazykem

Robotka umí mluvit, potenciálně v jakémkoli jazyce, hýbat hlavou a reagovat na otázky. Zná asi 300 slovních spojení, má zásobu 700 slov, a je naprogramovaná tak, aby reagovala na slova a otázky. Plánuje se, že první robotické učitelky budou vyzkoušeny v několika třídách, kde je budou řídit "učitelky-dohlížitelky" z kontrolního centra.

Jeden takovýto robot přijde v přepočtu skoro na tři čtvrtě milionu korun. Odborníci tvrdí, že jsou to první ekonomicky životaschopní roboti, a náklady na jejich zhotovení by se prý měly vrátit do několika let. "Cílem je vyvinout něco užitečného pro společnost a lidi, co by se uplatnilo v každodenním životě. Učitelka je perfektní využití pro robota," říká profesor Kobajaši. Saya vznikla v roce 2004, aby pracovala v recepcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám