Hlavní obsah

První výsledky pitvy potvrdily, že McAfee spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Předběžné výsledky soudní pitvy potvrdily, že americký podnikatel John McAfee, který byl nalezen minulý týden mrtvý v cele, spáchal sebevraždu. Napsal to deník El País. McAfee se nacházel v katalánském vězení Brians 2, protože španělský soud rozhodoval o jeho vydání do Spojených států. Manželka v pátek uvedla, že McAfee na sebevraždu nepomýšlel. Rodina bude žádat druhou pitvu.

Foto: Joe Skipper, Reuters

John McAfee na archivním snímku z roku 2012

Článek

Předběžné závěry pitvy podle španělského deníku potvrdily předchozí domněnky katalánských úřadů, že muž spáchal sebevraždu. Pětasedmdesátiletý McAfee byl nalezen oběšený ve své cele ve středu večer.

Jen několik hodin před jeho smrtí se španělský soud vyslovil pro vydání amerického podnikatele do USA. Tam čelil podezření z krácení daní, klamání investorů a podvodů s kryptoměnami. McAfee byl v katalánském vězení od minulého října, kdy byl zadržen na letišti.

Zakladatele antivirové společnosti Johna McAfeeho nalezli mrtvého ve vězení

Internet a PC

V pátek jeho manželka Janice McAfeeová uvedla, že její muž jí dříve neřekl o úmyslu spáchat sebevraždu. Podle ní neměl sebevražedné myšlenky. Podle advokátů navíc středeční rozhodnutí soudu o vydání nebylo konečné, ale bylo možné se proti němu odvolat. McAfee se proti obvinění ostře vymezoval a tvrdil, že jsou politicky motivovaná.

Důvodem podle něj bylo, že z pozice kandidáta Libertariánské strany na prezidenta USA kritizoval americký daňový úřad IRS. Před španělským soudem tvrdil, že v USA mu vzhledem k věku hrozil „skrytý doživotní trest”. V případě, že by byl shledán vinným ve všech bodech obvinění, mohl dostat až 30 let vězení.

Rodina chce druhou pitvu

Podnikatelova rodina již minulý týden uvedla, že požádá o druhou pitvu. K tomu ale potřebuje svolení soudu. Vdova obvinila ze způsobení tragédie Spojené státy. „Kvůli jejich politicky motivovaným obviněním je můj manžel nyní mrtvý,” uvedla.

McAfee patřil k prvním, kdo vydělali na internetu ohromné jmění. Společnost nesoucí jeho jméno založil v roce 1989. V roce 1995 z ní odešel, protože se ukázalo, že přeháněl význam viru Michelangelo, aby se zvýšil prodej antivirových programů. S nynějším producentem antivirových programů nemá již nic společného.

Ve Španělsku americký podnikatel žil od roku 2019.

Manžel neměl sebevražedné myšlenky, řekla vdova po Johnu McAfeem

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám