Hlavní obsah

První operátor plánuje postavení sítě 5G v Česku

Celá republika ještě ani není pokryta rychlým mobilním internetem 4G, operátoři už přesto pokukují po ještě modernějším standardu. Zástupci společnosti O2 se například nechali slyšet, že už za dva roky začnou reálně práce na budování 5G sítí. Ty nabídnou až 50x vyšší rychlost stahování než sítě LTE.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pro testovací provoz 5G chce firma využít stávající frekvence. Pro komerční spuštění budou kromě nových kmitočtových pásem potřeba také nová zařízení s podporou této technologie.

Prioritou pro následující dva roky je dokončení výstavby LTE, revize dostupnosti této technologie a zahušťování celé země. V současnosti O2 pokrývá technologií LTE zhruba 80 procent území České republiky. Do konce roku 2016 to bude již 99 procent. LTE aktuálně poskytuje rychlost stahování až kolem 200 Mbit/s.

Očekává se, že technologie 5G umožní masivní rozvoj oblastí, které v současné době vznikají. Jedním z příkladů je tzv. internet věcí, například rozvoj car-to-car komunikace, důležité pro samořídicí vozy bez řidičů.

„V O2 jsme sestavili speciální tým odborníků. Jako technologický průkopník se společně s našimi dodavateli chceme podílet na tvorbě standardizace pro síť 5G, která v současné chvíli vzniká,“ uvedl šéf projektové kanceláře Jan Čornej. Firma se aktuálně zapojuje do několika pracovních skupin na evropské úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám