Hlavní obsah

První český film pro mobilní telefony

Uživatelé mobilních telefonů budou moci ještě tento měsíc na displejích svých mobilních telefonů sledovat první český film Dotěrové, který vznikl na motivy komiksu Šnek. Animovaný snímek, jehož filmová premiéra se bude konat na zlínském Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež, je dlouhý 3,5 minuty.

Foto: Petr Hejna

pohled z Javorníku

Článek

Autorem humorného příběhu o souboji Šneka a Komára je student Vyšší školy filmové ve Zlíně, Dan Černý, který jej vytvořil jako svůj absolventský film. Jeho animovaný snímek si v brzké době budou moci prohlédnout uživatelé všech tří domácích mobilních operátorů. Film bude možné získat na portálu www.videozona.cz.

Na počátku všeho byl internetový komiks, který po částech vycházel na internetu, později si jej mohli stáhnout i uživatelé mobilních telefonů, a na konec veliký zájem o komiks a autorova snaha oživit jeho hrdiny vedly tvůrce a producenty ke společnému projektu, jehož výsledkem je krátkometrážní animované dílo určené pro mobilní telefony.

Zatímco v zahraničí je přehrávání videa na mobilních telefonech již celkem běžné, v Česku je však vytvoření původního filmu přímo pro mobilní telefon naprostou novinkou. Fotografie či video na mobilu si v rámci technologie MMS může dnes prohlížet více než 700 tisíc Čechů, což je desetkrát více než před rokem. Mezi českými uživateli je přitom v současné době kolem 9,9 miliónu mobilních telefonů. Na sto Čechů tak připadá kolem 97 přístrojů.

Anketa

Kouknete se na nový film ve vašem mobilním telefonu?
Určitě ano
31 %
Ne
43,4 %
Ještě nevím
25,6 %
Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám