Hlavní obsah

První český e-shop doručoval zboží dronem. U zákazníka byl za tři minuty

Novinky, mif

Jak by jednou mohlo vypadat doručování objednávek z internetových obchodů v Česku, demonstrovala v úterý společnost Mall.cz. Ta jako vůbec první tuzemský e-shop doručila objednávku zákazníkovi pomocí bezpilotního letounu. Test probíhal pod dohledem Úřadu pro civilní letectví.

První český e-shop otestoval doručování objednávky dronemVideo: Mall.cz

 
Článek

V zahraničí již doručování dronem vyzkoušela například internetová společnost Amazon, přepravce DHL či Švýcarská pošta. V tuzemsku jde však o první podobný test.

Dron se vydal v úterý v 11 hodin na cestu z distribučního centra Mall.cz v Jirnech u Prahy do Zelenče. Trasa byla dlouhá 1,7 km, přičemž bezpilotní letoun ji zvládl překonat za pouhé tři minuty. Kdyby se k tomuto časovému údaji připočítala i doba potřebná na přípravu startu, stále by celá přeprava zabrala pouhých pět minut.

Foto: archív obchodu

Dron od společnosti DJI, který byl upraven speciálně pro doručování zásilek.

K testu posloužil dron Matrice 100 od společnosti DJI, který byl však pro účely komerčního letu značně upraven. Řeč je například o instalaci speciálního systému pro nesení boxu se zbožím. Ten je možné na dálku odpojit a provést tak samotné doručení.

Kdy by se mohlo doručování pomocí dronů stát běžnou praxí, však v tuto chvíli není ještě jasné. Využití dronů je totiž limitováno legislativou. „Díky úspěšnému testu jsme lépe připraveni na diskuzi ohledně možných legislativních změn. Vydařený test vnímáme také jako povzbuzení k práci na dalších inovacích a službách ve všech oblastech, které se dotýkají našich zákazníků,“ řekl Jakub Havrlant, CEO Mall Group.

Test probíhal pod dohledem Úřadu pro civilní letectví. „Doručování zásilek pomocí dronů je zařazeno do kategorie provozu bezpilotních prostředků v nízkých letových hladinách a jde o velmi komplexní problematiku. To, že se firmy pouštějí do testování automatizovaného doručování, je velmi vítanou aktivitou, protože nám přinese cenné informace o provozních nárocích dronů i přímé zkušenosti z reálného provozu,“ řekl Milan Rollo, který je výzkumným pracovníkem v Centru umělé inteligence na Katedře počítačů FEL ČVUT v Praze a specializuje se na problematiku bezpilotních technologií.

Foto: archív obchodu

Zásilka pro bezpilotní letoun – malý červený balíček uprostřed snímku – putovala ze skladu úplně stejně jako ostatní objednávky.

Podle těch nejstřízlivějších odhadů by ke změně legislativy a následně také k širšímu využití dronů jako poslíčků mohlo dojít v horizontu několika let. „Jsem přesvědčen, že otázkou je pouze, kdy přesně ke změně dojde. Nicméně přehnaný optimismus není na místě a časový rámec bych si troufl odhadnout na dobu pěti let,“ prohlásil Marek Tajbl ze společnosti Dronservices, která s Mall.cz spolupracovala na testu.

„Připravovaná jednotná evropská legislativa změnu zatím neuvažuje, ale je třeba si uvědomit, že tlak na regulátory provozu, jimiž jsou příslušné úřady civilního letectví, se bude stupňovat. K výraznému posunu v této věci dojde při splnění dvou zásadních podmínek. První je identifikace dronů ve společném letovém prostoru a druhou podmínkou bude certifikace těchto zařízení z hlediska kvality a bezpečnosti provozu,“ doplnil Tajbl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám