Hlavní obsah

Prudký propad a útok na nová maxima. Bitcoin nepřestává překvapovat

Novinky, mif

Další dramatický vývoj má za sebou hodnota virtuální měny bitcoin. Během pouhých pár hodin klesl kurz těchto kybernetických mincí o více než 20 000 Kč, načež se záhy začal šplhat na nová maxima. Vyplývá to z informací serveru Coindesk.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí odpoledne se hodnota vyšplhala na 8299 dolarů (180 000 Kč), což byl do té doby naprostý rekord – a to v celé historii této kybernetické měny.

V úterý brzy ráno však kurz dramaticky klesl na 7783 dolarů, tedy v přepočtu 169 000 korun. Tak dramatický propad byl pravděpodobně přímou reakcí na oznámení společnosti Tether Treasury, že z jejich sejfů byly odcizeny virtuální mince v hodnotě přesahující 675 miliónů korun. [celá zpráva]

Ukradeny sice byly mince konkurenční měny tether, ale na podobné negativní kauzy zpravidla reaguje negativně také bitcoin. Transakce s kybernetickými měnami totiž nejsou jakkoliv registrované a zaznamenávané, a tak jsou případné obavy na místě.

Kolísání kurzů není výjimečné

Už v úterý odpoledne začal kurz opět raketově stoupat až dosáhl nového rekordu – nejvyšší hodnotu měly virtuální mince okolo 18. hodiny, obchodovaly se za 8361 dolarů (181 500 Kč).

Podobné kolísání kurzů není u virtuálních měn nijak výjimečné. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Mincí bude nakonec 21 miliónů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám