Hlavní obsah

Prodeje počítačů na světovém trhu stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Výrobci počítačů v uplynulém čtvrtletí zaznamenali zvýšený zájem o osobní počítače a notebooky. Dodávky počítačů na světovém trhu vzrostly o 12 procent na 44,2 miliónu kusů, přičemž nejsilnější poptávka byla zejména ze stran firem z Evropy, Blízkého východu a Afriky. Vyplývá to z průzkumu agentury IDC.

Foto: Jiří Smutný

Židlochovická sokolovna

Článek

Prodeje počítačů překonaly i původní odhady analytiků, i když jen zhruba o půl procenta. "Po posledním čtvrtletí jsme zvýšili předpověď, což je pro trh kladná zpráva," dále uvedli analytici z agentury IDC. Výrazný nárůst přitom trh vykazoval již ve třetím čtvrtletí minulého roku. IDC proto z pozitivního meziročního vývoje odhaduje, že bude silné i poslední čtvrtletí roku.

Příchod nového školního roku přinesl nejen zvýšený zájem o přenosné počítače, ale i obměnu počítačového parku ve firmách i mezi spotřebiteli.

Solidní čtvrtletní čísla přitom přichází v době, kdy výrobce procesorů Intel a další firmy naznačují, že je růst trhu pomalejší, než se očekávalo, a rostou zásoby zboží na skladech. I přes problém zásob Intelu a další ojedinělá varování se zdá, že trh táhnou dopředu jiné faktory, dodal analytik IDC Roger Kay.

Podobný pohled na trh počítačů má i konkurenční agentura Gartner Inc, která používá odlišnou metodiku pro výpočet. Ta oznámila, že dodávky počítačů stouply o 9,7 procenta na 46,9 miliónu kusů.

Anketa

Plánujete ještě letos nákup nebo upgrade počítače?
Ano
48,6 %
Ne
51,4 %
Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodeje procesorů klesly, AMD si pohoršilo

Celosvětový prodej procesorů podle serveru The Register klesl na počátku letošního roku oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku o necelých osm procent,...

Výběr článků

Načítám