Hlavní obsah

Na přeladění u komerčních televizí v Praze bude víc času

Právo, Martin Procházka

Hrozba, že statisíce domácností v Praze a ve Středočeském kraji se po středeční půlnoci ocitnou až na několik týdnů bez příjmu stanic jako Nova nebo Prima, pominula. České radiokomunikace se rozhodly, že vysílání na tzv. přechodových sítích nového vysílacího standardu DVB-T2, na nichž lze komerční televize naladit už dnes, bude prodlouženo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

A to až do konce ledna, a ne pouze do zítřka u vysílače Žižkov a do 15. ledna u vysílače Cukrák, jak se původně plánovalo. Teprve potom se tyto kmitočty vypnou a komerční televize poběží pouze na nových frekvencích.

„Přechodové sítě budou v provozu déle, než měly původně být, aby měli lidé čas na přeladění,“ řekla Právu mluvčí radiokomunikací Petra Miterová.

Na to, že dojde ze dne na den ke změně vysílacích frekvencí a lidé ve většině panelových a bytových domů v Praze a ve středních Čechách budou muset pro sledování oblíbených komerčních stanic čekat až dva týdny na přeladění společné televizní antény technikem, upozornilo Právo již loni koncem října.

Prahu a střední Čechy čeká v lednu digitální tma

Domácí

Techniků je totiž nedostatek, a pokud si je lidé neobjednali s dostatečným předstihem, hrozila dlouhá čekací doba.

Nezapomeňte přeladit přijímače

O tom, zda bude prodlouženo přechodové vysílání DVB-T2 i v jiných oblastech, kde začne jeho vypínání u komerčních stanic v únoru, zatím podle Miterové nebylo rozhodnuto.

Končí další vysílače u programů ČT

Nadále ovšem podle plánu pokračuje vypínání starého signálu u programů České televize. Začalo to již v listopadu v Praze a ve středních Čechách a tento týden to pokračuje na vysílačích Votice – Mezivrata a Trutnov – Černá hora. Kompletně bude přechod na DVB-T2 ukončen k 30. červnu.

„Je to změna. Ze středy na čtvrtek dojde k nastavení nových kanálů, v nichž budou od 1. února vysílat všechny komerční televize. Od 8. ledna do 1. února poběží tyto kanály s přechodovými kanály souběžně,“ potvrdil Právu obchodní manažer společnosti PROMSAT CZ Václav Bílek.

I tak si lidé, pokud to již doma neučinili, budou ve čtvrtek muset na set-top-boxech nebo televizích komerční kanály nechat přeladit na přechodové frekvence. Ty se naladí při automatickém ladění.

S objednáním technika na přeladění společné televizní antény přesto není radno vyčkávat, ale do konce ledna by to lidé měli stihnout.

Sháňka trvá

„V momentě, kdy se do domu vrátíme a anténu přeladíme na nové kanály, vypneme kanál, na němž lidé televize nyní přijímají, a pak si diváci budou muset všechny přijímače ještě jednou přeladit,“ upozornil Bílek.

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na DVB-T2 nepolevuje ani na začátku roku. Nejlevnější vhodné set-top-boxy, které jsou nejdostupnější cestou, jak DVB-T2 přijímat, jsou u velkých prodejců za necelých 800 korun. Větší poptávka je také po chytrých televizorech s větší úhlopříčkou a vyšším rozlišením.

Prodeje set-top boxů a televizí raketově rostou

Internet a PC

„Za první lednový týden vzrostly prodeje televizorů o více než 40 procent a set-top-boxů o 500 procent,“ uvedla mluvčí portálu Mall.cz Pavla Hobíková. Set-top-boxy lidé podle ní kupují často na chalupy či domů do ložnic, kam nechtějí pořizovat nový televizor.

Vyšší prodeje set-top-boxů zaznamenala i Alza.cz. V meziročním srovnání čtvrtého čtvrtletí loňského roku vzrostly o 900 procent, řekla mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Anketa

Jak řešíte přechod televízí na vysílací formát DVB-T2?
Koupí nové televize
16 %
Koupí set top boxu
26,6 %
Nijak, vysílání nepřijímám přes anténu
57,4 %
Celkem hlasovalo 5789 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám