Hlavní obsah

Představuje Huawei riziko? „Embargo nám vnutili Američané,“ přiznal britský exministr

Čínská společnost Huawei čelí již třetím rokem americkým sankcím, kvůli kterým byla v minulosti nucena prodat svou dceřinou společnost Honor a kvůli nimž nemůže naplno podnikat. Britský exministr průmyslu a obchodu Vince Cable nyní poprvé přiznal, že Britům vnutili embargo Američané.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa čínskou firmu v květnu 2019 zařadila na černou listinu a znemožnila jí tak nakupovat důležité technologie amerického původu. Úřad tehdy argumentoval „obavami o národní bezpečnost“. Zároveň Trumpova administrativa omezila přístup čínské společnosti k čipům vyvinutým či vyráběným s využitím amerických technologií.

Kvůli americkým sankcím jsou již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Nešlo o bezpečnost

Americká diplomacie se přitom snažila přimět i další státy světa, aby embargo také zavedly. Stalo se tak například i v Británii. Pozadí dohod nyní vůbec poprvé odkryl bývalý exministr průmyslu a obchodu.

„Nemělo to nic společného s britskou bezpečností. Důvod, proč jsme se oprostili od Číny a společnosti Huawei, tkvěl v tom, že nám Američané řekli, že to musíme udělat,“ prohlásil Cable. Ten působil ve vládě Davida Camerona pět let.

Huawei očekává pokles tržeb o téměř 30 procent. Kvůli americkým sankcím

Mobil

Poukázal také na to, že Němci se takto ovlivnit nenechali. „Němci u 5G od Huawei zůstali, protože řešili akorát své národní zájmy,“ podotkl exministr.

Server Euractiv připomněl, že vláda Borise Johnsona nařídila již předloni, aby operátoři do konce roku 2027 vyřadili ze svých sítí modely od Huawei. Stalo se tak pár měsíců poté, co před Huawei varovali Američané.

Cable tvrdí, že tento zákon „výrazně zbrzdil zavádění mobilních sítí páté generace v Británii“. „Kdybychom postupovali jako Němci, mohli jsme nyní být v čele zemí, které využívají nejmodernější telekomunikační technologie,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám