Hlavní obsah

Před 125 lety se narodil otec televize John Logie Baird

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotského inženýra Johna Logie Bairda, který se narodil 13. srpna 1888, lze bez obav označit za „otce televize”. Technik, který televizi v lednu 1926 poprvé předvedl na veřejnosti a o dva roky později uskutečnil dálkový přenos z Londýna do New Yorku, už koncem 20. let dokonce úspěšně experimentoval s barevným vysíláním.

Foto: Profimedia.cz

John Logie Baird

Článek

Umíněný Skot dlouho dával přednost mechanickému způsobu přenosu obrazu, nakonec ale uznal, že budoucnost patří elektronice.

Ani v této oblasti si nevedl špatně, Bairdovy pokusy s barevnou televizí udivovaly diváky kvalitou obrazu. V srpnu 1944 pak Baird představil první elektronickou barevnou obrazovku, v té době už ale bylo jasné, že Evropa ztratila svůj technologický náskok.

Slibně se rozvíjející televizi – vedle Velké Británie se ve 30. letech vysílalo i v Německu, Francii, USA či SSSR – totiž na starém kontinentě zbrzdila druhá světová válka. Baird ale nezatrpkl a v roce 1946 oznámil, že vyvinul stereoskopickou televizi. Krátce nato ale 14. června 1946 zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám