Hlavní obsah

PRÁVO: Přišel čas zakázat násilné počítačové hry?

Právo, Lenka Hloušková

Ve stejný den - 16. ledna - kdy příznivci počítačových her začali nakupovat novou verzi hry World of Warcraft (Svět válečnictví), ministři vnitra a spravedlnosti Evropské unie v Drážďanech jednali, zda v celé Unii hry s násilnými prvky neomezit. Nedohodli se.

Článek

Česko, podle ministra vnitra a informatiky Ivana Langra (ODS), pro restrikce není. Pro jsou naopak například Němci, kteří už proti násilí v počítačových hrách vytáhli.

Reagovali tak na střelby ve školách. Poslední případ se stal vloni v listopadu. Sebastian Bosse začal pálit kolem sebe na střední škole v Emsdettenu. Zranil 37 osob, pak se zabil. Podle policie byl závislý na hře Counter-Strike, jež se záhy ocitla na černé listině německých politiků. Přibýt mají další.

Snížit množství násilností v počítačových hrách formou jednotných sankcí ve všech členských státech se nově snaží Evropská unie s eurokomisařem pro spravedlnost a otázky vnitra Italem Frankem Frattinim v čele. Snaží se mimo jiné prosadit jednotné omezení prodeje a tresty pro prodejce agresivních her dětem ve všech 27 zemích EU.

"Česko podobné kroky neplánuje. Je to stejný problém jako násilí na televizních obrazovkách. Kdo určí, co je ještě vyhovující, a co už ne?" uvedl pro Právo Langr. Sám, jak tvrdí, nikdy žádnou počítačovou hru nehrál.

Proti zákazům plánovaným Frattinim je také Daniel Mikšovský, předseda Českomoravského svazu progamingu, zastřešujícího soutěže nejlepších počítačových hráčů. Netradiční zápolení je označováno jako e-sport.

Více se tématu věnuje čtvrteční Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám