Hlavní obsah

Praha 5 nabízí bezplatný internet, chce tak pokrýt celou Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský obvod Praha 5 nabízí svým občanům připojení k internetu zdarma. Internet zdarma by však mohli mít obyvatelé celé Prahy, uvedl ve středu místostarosta Prahy 5 Martin Stránský. Současně s tím by lidé získali řadu dalších služeb. Například by mohli bezdrátově telefonovat po celé Praze, dodal.

Článek

V současnosti se proto snaží zástupci Prahy 5 získat pro svůj plán pražského primátora Pavla Béma. Stanovisko primátora se však nepodařilo získat. Bém je v těchto dnech na služební cestě v Číně.

"Chceme požádat kmotra naší sítě primátora Béma o diskusi o tom, zda by nestálo za úvahu přihlásit se jako celé hlavní město do dotačního programu, který vyhlásilo ministerstvo informatiky na podporu rozvoje vysokorychlostního internetu," uvedl Stránský.

Bezplatný internet mohou obyvatelé obyvatelé Prahy 5 využívat již od března. Smíchovská radnice za to získala Křišťálový disk na evropském veletrhu informatiky Invex, který se v těchto dnech koná v Brně.

Podle představitelů radnice nebyla počáteční investice do vybudování bezdrátových sítí, které poskytují připojení k internetu, vyšší než dva milióny korun. Na další dva milióny korun pak vychází její roční provoz a údržba. Bezplatnou internetovou síť již využívá 3700 registrovaných uživatelů. Podobnou službu zatím v České republice nenabízí žádná jiná městská část.

Rychlost připojení 64 kilobitů za sekundu

Wi-Fi síťě, které používá Praha 5, dovolují komukoli na jejím území bezplatně se připojit k internetu rychlostí 64 kilobitů za sekundu. Spojení zajišťuje 16 vysílačů anonymní registrace. Podle Stránského by stejné připojení na internet bylo možné zajistit na celém území metropole. Náklady odhaduje zhruba na 150 miliónů korun. Pokud by Praha získala dotaci, ministerstvo by hradilo 70 procent. Zbytek by zaplatily městské části a hlavní město.

Ministerstvo informatiky by mělo do roku 2010 získat na podporu vysokorychlostního internetu přes 800 miliónů korun, což odpovídá jednomu procentu z výnosu prodeje státního podílu v Českém Telecomu. Teoreticky by tak mělo financovat řadu projektů, které počítají s výstavbou bezdrátových sítí poskytujících levné připojení k internetu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám