Hlavní obsah

Praha 2 uvažuje o bezdrátovém internetu v parcích a na náměstích

PRAHA

Druhá pražská část uvažuje o zřízení bezdrátového internetu ve veřejných prostorech, jako jsou náměstí nebo parky. Lidem by měl sloužit k připojování se k internetovým stránkám veřejné správy, řekla na pondělním setkání s novináři starostka Jana Černochová (ODS).

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

I při procházce parkem bychom mohli zdarma serfovat na internetu se svým notebookem, placení poskytovatelé připojení jsou však proti.

Článek

"Úvaha o plošném internetu zatím není," uvedla Černochová. Radnice chce v nejbližší době vybrat lokality k umístění přístupových bodů a provést cenový odhad projektu. Podle starostky lidé připojení na veřejných místech využijí. Stále častěji jsou prý totiž na náměstích vidět lidé, kteří sedí na lavičkách a na klíně mají otevřený notebook.

Plošně nechce Praha 2 internet zavádět, aby nekonkurovala firmám, které zajišťují komerční internetové připojení. Poskytování internetu zdarma se nelíbí Asociaci lokálních poskytovatelů internetu, která podala minulý rok stížnost k Evropské komisi. Podle ní může bezplatný internet porušovat hospodářskou soutěž.

Komise ale rozhodla, že lidé se mohou bezplatně připojovat na portály státní a veřejné správy včetně jejích organizací. Pražané mohou v druhé městské části už nyní využívat internet v informační kanceláři v Jaromírově ulici, kde jsou jim k dispozici i další služby. Pracovníci tam ověřují podpisy nebo fotokopie.

Lidé mohou využívat také Czech POINT, který poskytuje výpisy z rejstříků a katastru nemovitostí, získají tam i všechny potřebné formuláře. Bezdrátové sítě mají Pražané zdarma i v dalších městských částech. V současné době poskytuje tuto službu například čtvrtý, pátý, osmý a třináctý obvod. Internet zdarma připravuje také pražský magistrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám