Hlavní obsah

Povinnost uvádět přesnou rychlost internetu bude přínosem. Pro uživatele i operátory

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od příštího roku budou mít poskytovatelé internetového připojení povinnost zveřejňovat přesnou rychlost internetového připojení, rozhodl tento týden Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Z toho pochopitelně budou těžit především samotní uživatelé, krok vítají ale i jednotliví operátoři.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto).

Článek

„Jsme rádi, že pravidla nastavená ČTÚ budou platit pro všechny subjekty na trhu. Zejména ji budou muset respektovat ti hráči, kteří tuto povinnost nechtěli převzít dobrovolně,“ prohlásil mluvčí T-Mobilu Jiří Janeček.

Pozitivně bere novou povinnost také Vodafone. „Tento krok přispěje ke kultivaci telekomunikačního trhu. Drobná odchylka je vzhledem k fyzikálním vlastnostem přístupových technologií možná, ale nabídka musí být férová,“ konstatoval mluvčí operátora Ondřej Luštinec.

Konec balamutění. Operátoři budou muset uvádět přesnou rychlost internetu

Internet a PC

Měření ukázalo tristní rozdíly

Pracovníci úřadu se na kvalitu internetového připojení zaměřili již během letních měsíců. Už tehdy se ukázalo, že situace v Česku je tristní. Reálné rychlosti jsou totiž značně nižší než ty inzerované.

Při kontrolním měření vykazovalo 16 procent přípojek velkou odchylku od deklarované rychlosti. V 36 procentech případů se ukázalo, že dokonce přípojky u zákazníků nejsou schopné uváděné maximální rychlosti dosáhnout. Důvodem je snižování šířky pásma nebo velká vzdálenost od ústředny.

Inzerovaná rychlost internetu neodpovídá realitě, zlobí se ČTÚ. Chystá se změna

Internet a PC

Lidé se budou moci snadněji rozhodnout

Proto ČTÚ považuje za nezbytné závazně stanovit definice parametrů kvality služby a odchylek od skutečného výkonu služby, tak aby poskytovatelé nemohli nadále lákat koncové uživatele na nereálnou kvalitu připojení.

„Operátor již nebude moci říct, že nabízí 100 Mbit/s, když ta služba poběží stomegabitovou rychlostí jen třeba jednu minutu denně. To už nepůjde,“ uvedla pro ČTK předsedkyně ČTÚ Hana Továrková. Deklarovanou rychlost bude muset služba splňovat 90 procent dne.

Koncoví uživatelé by podle ČTÚ měli mít pro své rozhodování o výběru poskytovatele připojení k dispozici relevantnější a přehlednější informace.

V České republice nabízí přístup k internetu prostřednictvím pevných sítí 2055 operátorů a skrze mobilní sítě 205 poskytovatelů. Dalších 144 společností nabízí připojení oběma zmiňovanými způsoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám