Hlavní obsah

Popovídejte si se svým videem nebo TV

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Opera Software a IBM oznámily dostupnost aplikace, která umožní ovládat domácí spotřebiče hlasovými příkazy. Firma Opera je také známá díky vývoji internetového prohlížeče, který poskytuje zdarma.

Foto: Garden Food festival
Článek

Aplikace EPG (Electronic Program Guide) je svým způsobem průlomová, protože umožní uživateli ovládat svou televizi či DVD přehrávač pomocí jednoduchých hlasových příkazů bez nutnosti používat dálkové ovládání.

Anketa: Zkusili jste někdy využít hlasové ovládání webových aplikací tak, jak umožňuje internetový prohlížeč Opera?

Software EPG je všestranný, neboť dovoluje přístroje ovládat různými způsoby, ať už se jedná o hlasové povely, rozpoznávání psaného písma po příkazy zadávané pomocí klávesnice. Projekt je zaměřen převážně na osoby, které využijí přínos hlasem ovládaných webových služeb (už v prosinci 2004 uměl internetový prohlížeč Opera rozpoznávat jednodušší hlasové příkazy - Opera se tak dala pohodlně ovládat pomocí headsetu a mikrofonu, protože rozuměla mluveným příkazům jako byly např. "Opera next link", "Opera back" nebo "Opera speak"...).

EPG software je napsán v tzv. XHTML+Voice programovacím jazyku a je dostupný pro vývojáře či pokročilé uživatele. Pro demonstraci jeho schopností navštivte tuto adresu.

"EPG program umožňující ovládat přístroje hlasem nepatří do oblasti science-fiction, spíše už dnes demonstruje jistou oblast webové technologie, kterou budou brzy využívat domácí spotřebiče," řekl Igor Jablokov ze společnosti IBM.

Anketa

Zkusili jste někdy využít hlasové ovládání webových aplikací tak, jak umožňuje internetový prohlížeč Opera?
Ano, je to perfektní
13,2 %
Ano, ale Opera mi nevyhovuje
11,6 %
Ne, nicméně Operu používám
17,1 %
Ne, pracuji s jinými prohlížeči
58,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám