Hlavní obsah

Policie zabavila bitcoiny za 50 milionů eur, ale nezná heslo

Frankfurt nad Mohanem

Němečtí vyšetřovatelé zabavili podvodníkovi bitcoiny, které nyní mají hodnotu přes 50 milionů eur (1,29 miliardy Kč). Nemohou se k nim ale dostat, protože jim muž odsouzený na dva roky odnětí svobody, které si už odseděl, odmítá sdělit přístupové heslo. S odkazem na bavorskou policii o tom minulý týden informovala agentura Reuters.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Muž o hesle mlčel po celou dobu věznění, zatímco policie se opakovaně, ale bez úspěchu, pokoušela kód prolomit. Podle vyšetřovatele z bavorského města Kempten Sebastiana Murera se v jeho digitální peněžence, jak se softwaru, kam se kryptoměny ukládají, říká, nachází 1700 bitcoinů.

„Ptali jsme se ho, ale nepromluvil,” řekl Murer agentuře Reuters. „Možná heslo neví,” dodal.

Zlatá horečka je v plném proudu. Prodej bitcoinů v Česku vzrostl na dvojnásobek

Internet a PC

Digitální peněženka je zabezpečená šifrováním v podobě hesla. Pokud dojde ke ztrátě hesla, majitel ji nemůže otevřít.

Muž byl odsouzen na více než dva roky vězení za to, že tajně instaloval do cizích počítačů software, aby je mohl využít k těžení bitcoinů. Když putoval za mříže, měl bitcoin jen zlomek hodnoty, jakou se může pochlubit dnes, kdy se na burze Bitstamp prodává za zhruba 38 000 dolarů (asi 814 000 Kč). Vyšetřovatelé muži ale přístup k peněžence neumožní.

Neroste jen bitcoin, rekord zaznamenala také druhá největší kryptoměna ethereum

Internet a PC

Reklama

Související články

Bitcoin zažil obří pád

Po obřím růstu bitcoinu přišel velký pád. Za pouhých 24 hodin klesl kurz o více než osm tisíc dolarů, což odpovídá 172 090 Kč. Nejznámější kryptoměna na světě...

Výběr článků

Načítám