Hlavní obsah

Podvodů s kyberměnami neubývá. Hackeři si vydělali miliardy

New York

Ztráty z trestné činnosti související s kryptoměnami se loni více než zdvojnásobily. Uživatelé kryptoměn, kryptoměnové burzy a investoři utrpěli z krádeží, útoků hackerů a podvodů celkovou ztrátu 4,5 miliardy USD (102,6 miliardy Kč). To je o 160 procent více než v předchozím roce. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zprávu společnosti CipherTrace. Ztráty způsobené útoky hackerů se ale snížily.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ztráty z podvodů a zpronevěr, včetně pyramidových podvodů a zneužití finančních prostředků, loni vzrostly více než pětinásobně. Pachateli většiny zločinů byli zasvěcené osoby, tedy lidé pracující uvnitř zdánlivě legitimních projektů, které byly ve skutečnosti podvodné. Ztráty z krádeží a útoků hackerů se ale snížily o 66 procent, uvádí společnost CipherTrace, která se specializuje na bezpečnost kryptoměn.

Od spuštění bitcoinů před více než deseti lety se vlády a regulátoři po celém světě potýkají s neprůhledností a nedostatečnou transparentností na trhu kryptoměn. Kvůli nim mají investoři obrovské ztráty.

Kurz bitcoinu pokořil rekordní hranici. Následoval pád

Internet a PC

CipherTrace upozornila, že k loňskému růstu přispěly hlavně dva velké podvody na začátku roku. Byl to pyramidový podvod zahrnující kryptoměnovou peněženku a burzu PlusToken, při kterém uživatelé a zákazníci přišli zhruba o tři miliardy USD. Zákazníci kanadské kryptoměnové burzy QuadigaCX pak přišli o téměř 135 milionů USD po nečekané smrti jejího spoluzakladatele.

Společnost CipherTrace také zjistila, že 97 procent takzvaných ransomwarů, tedy vyděračských programů, používá pro platby bitcoiny. Ty jsou stále dominantní digitální měnou.

Anketa

Setkali jste se s podvodem, ve kterém figurovaly kyberměny?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
Celkem hlasovalo 355 čtenářů.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám