Hlavní obsah

Podvodníci přišli na nový způsob, jak vysát lidem účty

Novinky, zgl

Placení kartou je ve dnešní době pro řadu lidí naprostou samozřejmostí. Že je tento způsob úhrady velmi populární, jsou si vědomi také počítačoví piráti, kteří neustále hledají nové způsoby, jak vysát lidem peníze z účtů. Bezpečnostní experti z Arbor Networks zjistili, že se kybernetičtí zločinci úspěšně nabourávají do platebních systémů v obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počítačoví piráti se soustředí především na servery, které obsluhují platební terminály v obchodech. „Způsobů, jak pracují, je samozřejmě několik. Vždy se však snaží získat všechny potřebné údaje o platebních kartách, které jim je umožní zkopírovat,“ uvedl výzkumný analytik Curt Wilson z Arbor Networks.

Ke sběru údajů využívají viry, které nahrají na server. Škodlivých programů již bylo podle serveru Security Affairs nalezeno hned několik, a to především v Americe. Kyberzločinci však pracují velice obezřetně, a tak po úspěšném útoku vždy zametou stopy, podle kterých by se je podařilo najít.

V nadcházejících týdnech, kdy obchody zaplaví výprodeje, se snahy podvodníků znásobí geometrickou řadou.
výzkumný analytik Curt Wilson z Arbor Networks

Podle odhadů bezpečnostních expertů se podobným způsobem piráti dostali minimálně k desítkám tisíc platebních karet. Odhalit se však zatím podařilo pouze několik infiltrací. Pokud by se však podvodníkům podařilo propašovat nezvaného návštěvníka na servery velkých řetězců, škody by mohly být nedozírné.

To je ale spíše nepravděpodobné, protože velké řetězce mají zpravidla transakční systémy striktně oddělené a dobře chráněné. „Přesto není radno tuto hrozbu podceňovat, na černém trhu mají údaje platebních karet cenu zlata. Není pochyb o tom, že v nadcházejících týdnech, kdy obchody zaplaví výprodeje, se snahy podvodníků znásobí geometrickou řadou,“ podotkl Wilson.

Lidé se bránit nemohou

Podle něj je hrozba o to vážnější, že platící zákazník je proti hrozbě prakticky bezbranný. Zatímco domácí počítač si může snadno ochránit antivirem, zabezpečení platebních systémů obchodů nemůže jakkoliv ovlivnit.

„Jediné, co mohou zákazníci dělat, je pravidelně kontrolovat svoje výpisy, zda jim tam nezmizely peníze,“ dodal Wilson. V případě, že se tak stane, měli by se neprodleně obrátit na svoji banku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám