Hlavní obsah

Počítače v datových centrech Applu v Číně spravují státní zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Cenzura aplikací v databázi App Store, zapojení čínského státu do provozu dvou datových center i stažení sloganu „navrženo Applem v Kalifornii” ze zařízení iPhone. Tyto všechny kompromisy učinila společnost Apple pro ochranu svého podnikání v Číně, kde jsou sestavovány téměř všechny její produkty, uvádí v reportáži deník The New York Times (NYT). Zjištění prý odhalují, jak se Apple poddává eskalujícím požadavkům čínské vlády.

Foto: Mason Trinca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pondělní text vychází z rozhovorů s bezpečnostními experty, 17 bývalými a současnými zaměstnanci Applu a dále z dokumentů předložených minulý týden soudu ve Spojených státech. Zveřejněné informace navazují například na kritiku ze strany spojenců bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Apple i další velké technologické firmy jsou k Pekingu příliš vstřícné.

Pokud jde o výrobce telefonů iPhone a počítačů iMac, v nejlidnatější zemi světa se dnes kompletují téměř všechny jeho produkty a z „čínského regionu” plyne asi pětina příjmů kalifornské společnosti, píše NYT. Apple z Číny ohromně těží, podle deníku ale zároveň Čína nutí Apple pracovat pro vládu v Pekingu.

Aby si nepohněval místní regulátory, technologický gigant například oslabil zabezpečení dat čínských zákazníků, popisuje NYT. Ve městě Kuej-jang na jihu země chce příští měsíc spustit datové centrum, kde budou osobní údaje uchovávané na serverech provozovaných státem vlastněnou firmou. Zde i v dalším takovém areálu v severní provincii Vnitřní Mongolsko prý počítače „fyzicky spravují” čínští státní zaměstnanci.

Máte blízko k Číně, kritizoval vlivný podnikatel Apple a Google

Internet a PC

Data jsou v bezpečí, tvrdí Cook

Podle výkonného ředitele Applu Tima Cooka jsou data uživatelů v bezpečí. Jeho firma nicméně v případě čínských datových center upustila od nasazení šifrovací technologie používané v jiných zemích poté, co místní úřady obvyklou metodu zakázaly. A „digitální klíče”, které mohou zpřístupnit údaje v úložištích, jsou podle NYT přechovávané ve stejných datových centrech, které mají chránit.

„V důsledku kompromisů Applu je podle bezpečnostních expertů a vývojářů Applu pro společnost skoro nemožné zabránit tomu, aby se čínská vláda dostala k e-mailům, dokumentům, kontaktům a geografickým údajům milionů čínských obyvatel,” uvedl deník.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Podle reportáže se Cook při vícero příležitostech postavil proti čínským požadavkům, nakonec ale schválil i plán „agresivně cenzurovat” nabídku aplikací, řekli NYT někdejší a stávající pracovníci Applu. List údajně zjistil, že z čínské verze App Store za posledních několik let zmizely desetitisíce aplikací včetně služeb zahraničních zpravodajských organizací, seznamek pro homosexuály a aplikací pro šifrovanou komunikaci. Apple také podle reportáže po stížnostech čínských zaměstnanců přestal na zadní stranu telefonů iPhone dávat heslo „navrženo Applem v Kalifornii”.

„Když se podíváte na postup čínské vlády, nevidíte od Applu žádný odpor. Žádné ukázky toho, že by hájili principy, o nichž Apple tvrdí, že je s nimi tak spjatý,” komentoval zjištění Nicholas Bequelin, který řídí asijské projekty lidskoprávní organizace Amnesty International.

Šéf Applu Cook často hovoří o oddanosti své společnosti občanským svobodám a ochraně soukromí. V reakci na zjištění NYT firma uvedla, že se řídila čínskými zákony a dělala vše, co bylo v jejích silách, pro ochranu dat zákazníků. Šifrovací systém nasazený v Číně je podle mluvčího ještě pokročilejší než technologie používaná jinde.

Dodržování čínských předpisů

Pokud jde o mazání aplikací z virtuálního obchodu AppStore, docházelo k němu prý jen ve snaze dodržovat čínské předpisy. „Tato rozhodnutí nejsou vždy jednoduchá a nemusíme souhlasit se zákony, které je utvářejí,” uvedl mluvčí.

Podle NYT postup Applu tváří v tvář čínskému tlaku ukazuje nesoulad mezi přístupem nejbohatší americké firmy a Washingtonu, který i po lednovém střídání v Bílém domě drží vůči Pekingu tvrdou linii. Bývalý ministr spravedlnosti William Barr loni v této souvislosti kritizoval i americké technologické firmy včetně Applu. Ty prý dopustily, že se z nich staly „figurky čínského vlivu”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám