Hlavní obsah

Počet stížností na rušení televize mobilními sítěmi roste

Počet stížností na rušení televizního signálu vysokorychlostními mobilními sítěmi roste. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v červnu dostal 417 stížností na špatný příjem televize, z toho ve 105 případech byly jako zdroj rušení prokázány stanice LTE. Informovaly o tom České Radiokomunikace (ČRa), které v prvních červencových dnech v Karlových Varech zaznamenaly desítky stížností na úplnou ztrátu signálu.

Rychlý LTE internet ruší televizní vysílání. Lidé mají nárok na opravu zdarma Video: Novinky

 
Článek

„V dané oblasti bylo bezprostředně po spuštění LTE stanic evidováno téměř sto stížností během dvou dnů na nemožnost příjmu televizního vysílání," uvedl ředitel regulace ČRa Marcel Procházka.

Šetření ČTÚ na místě odhalilo, že rušení televizního signálu bylo způsobeno větším počtem mobilních základnových stanic LTE v pásmu 800 MHz, které měly posílit signál zejména v rámci filmového festivalu.

ČRa upřesnily, že rušení se týká zejména kanálových pozic, které bezprostředně sousedí s pásmy používanými mobilními operátory pro šíření LTE.

„Nejvíce ohroženy jsou právě oblasti, kde je televizní signál šířen na 60. kanálu, což je případ Karlových Varů, ale také části východních Čech pokrývaných vysílačem Černá hora, a na 59. kanálu v oblastech Praha a Brno a okolí," dodal Procházka.

Případnou opravu hradí operátor

Podle něj lidé často za opravy platí sami a nevědí, že mají nárok na bezplatné sjednání nápravy. „Lidé se často obracejí na České Radiokomunikace jako distributora televizního signálu nebo přímo na servisní společnosti a opravy sami platí,“ uvedl již dříve ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

„Správným postupem je přitom kontaktovat místně příslušné oblastní pracoviště Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kde rozhodnou o tom, zda je stížnost oprávněná a souvisí se spuštěním LTE základových stanic. Pokud ano, mají diváci nárok na bezplatnou opravu,“ doplnil Procházka.

ČTÚ na místě provede měření, aby zjistil, zda za rušení skutečně může vysílač LTE. Pokud se ukáže, že je stížnost oprávněná, celou věc začne řešit mobilní operátor. Ten zpravidla pošle do postižené oblasti smluvní firmu, která na náklady operátora opravu zajistí, například instalací jiné antény.

V případě neoprávněné stížnosti, kdy pozemní digitální vysílání není rušeno LTE sítěmi, řeší divák odstranění rušení na své vlastní náklady. Výjezd a měření ČTÚ ale hradit nemusí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám