Hlavní obsah

Plán na rychlý internet v Česku dopiluje nová pracovní skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli dokončení Národního plánu rozvoje sítí nové generace vznikne pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva průmyslu a firem z telekomunikačního sektoru. Plán, který je podmínkou pro čerpání evropských dotací v celkovém objemu 14 miliard Kč, má skupina dopracovat během několika týdnů. Uvedlo to ministerstvo po dnešním jednání ministra průmyslu Jana Mládka se zástupci odvětví.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ilustrační snímek

Článek

"Odborná veřejnost se shodla na základních společných tezích, které chtějí prosazovat, a oceňuji, že se tyto teze nijak zásadně neliší od priorit ministerstva. Pracovní skupina teď během několika týdnů dopracuje text připravovaného Národního plánu rozvoje sítí nové generace tak, abychom na dalším širším setkání, které bude zhruba do konce dubna, mohli opět významně pokročit," uvedl v pátek Mládek.

Podle Mládka se podařilo odstranit hlavní překážky v pohledech ministerstva a zástupců ICT sektoru na podobu národního plánu.

Odborná veřejnost návrh dosud dlouhodobě kritizovala s tím, že postrádá například analýzu skutečného stavu internetové infrastruktury v Česku včetně mapy pokrytí sítěmi. Chybí rovněž zákon o usnadnění výstavby sítí v podobě, která by odpovídala směrnici EU, jejíž implementací má být.

Národní plán je nezbytným předpokladem pro další jednání s Evropskou unií o možnosti čerpat spolufinancování až 14 miliard korun pro rozvoj vysokorychlostního internetu, tedy na výstavbu nových internetových sítí.

MPO již osmou verzi materiálu předložilo vládě letos v únoru spolu s žádostí, aby jej mohlo dopracovat do letošního června. Musí jej doplnit o aktuální data od Českého telekomunikačního úřadu a také vypořádat téměř 400 připomínek z meziresortního řízení. Podle Mládka České republice nehrozí, že by o peníze přišla.

Reklama

Výběr článků

Načítám