Hlavní obsah

Phishingové útoky na poštu neustávají, v Česku se napálily desítky lidí

Novinky, mif

Masivní phishingová kampaň, ve které se už od začátku srpna útočníci vydávají za zaměstnance České pošty, stále neutichá. V těchto dnech byla zaznamenána další vlna podvodných e-mailů, jejichž prostřednictvím si lidé mohou zavirovat PC. Novinkám to potvrdila mluvčí pošty Marta Selicharová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Cílem útoku je získat přihlašovací údaje klientů k jejich bankovním účtům. Podvodné e-maily jsou psány ve formě ‚Informace o zásilce‘, kde najde zákazník údaje o nedodání zásilky a upozornění na možné sankce,“ konstatovala Selicharová.

Ve zprávě je umístěn odkaz na podvodné stránky s trojským koněm Win32/Spy.Hesperbot. „Je to velmi silný bankovní trojský kůň s mnoha 'užitečnými' funkcemi, jako je logování zmáčknutých kláves, vytváření screenshotů a nahrávání videa. Dokáže také spustit vzdálenou proxy, vytvořit skrytý VNC server umožňující vzdáleně ovládat infikovaný počítač,“ popsal již dříve hrozbu bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: CSIRT

Podvodný e-mail

Podle něj jsou útočníci velice vychytralí a k penězům na účtu se dokážou dostat i přes potvrzovací SMS. „Oběti následně nutí k instalaci dalšího malwaru na jejich Android, Symbian či Blackberry telefony,“ dodal Bašta s tím, že pokud se jim podaří infikovat také mobil, v cestě k penězům na bankovním účtu jim už nic nebrání.

„Tímto virem byly již infikovány počítače v Turecku, Velké Británii, Portugalsku a desítky i v České republice. Upozorňujeme klienty, aby v žádném případě nereagovali na jakékoli výzvy, které obsahují adresu cpost@ceskaposta.net a její obměnu cpost@ceska-posta.net,“ uzavřela Selicharová.

Pošta již dříve kvůli podvodným e-mailům podala trestní oznámení na Policii ČR na neznámého pachatele. Pokud se lidé setkají s podvodnou zprávou, pošta žádá o přeposlání na adresu info@cpost.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám