Hlavní obsah

Philips prodá divizi domácích spotřebičů do Asie. Získá 97 miliard

Amsterodam

Nizozemský výrobce elektroniky a lékařské techniky Philips prodá asijské investiční společnosti Hillhouse Capital svou divizi domácích spotřebičů. Hodnota transakce činí asi 3,7 miliardy eur (97,1 miliardy Kč), oznámil Philips. Ředitel Frans van Houten se snaží firmu zcela zaměřit na výrobu zdravotnické techniky.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Dokončení transakce se očekává ve třetím čtvrtletí a Philips by měl pak dostat zhruba tři miliardy eur. Divize totiž zaplatí 700 milionů eur za to, že dalších 15 let bude používat značku Philips.

„Tato transakce představuje významný odprodej části majetku,” konstatoval Van Houten. „V budoucnu se zaměříme na posílení naší vedoucí role v oblasti zdravotnické techniky,” dodal.

Microsoft na nákupech, pokukuje po platformě Discord

Hry a herní systémy

Philips, který začínal jako výrobce žárovek, se po odprodeji velké části divize osvětlení a spotřební elektroniky soustředí na zdravotnickou techniku. V posledních letech oznámil i řadu akvizic ve zdravotnictví. Rozšiřuje své portfolio diagnostiky a telemedicíny s cílem nabídnout komplexní službu nemocnicím, které chtějí optimalizovat náklady, podotýká agentura Bloomberg.

Pandemie covidu-19 umocnila dlouhodobý přechod k virtuální zdravotní péči a zvýšila i poptávku po vybavení, které lékařům umožňuje starat se o pacienty na dálku.

Divize domácích spotřebičů vyrábí kávovary, čističky vzduchu a další produkty. Loni vykázala tržby asi 2,2 miliardy eur.

Investiční společnost Hillhouse Capital má hlavní kanceláře v Pekingu, Hongkongu a Singapuru. Zaměřuje se na východní a jihovýchodní Asii. List Financial Times prvotní vzestup firmy přičítá investicím do rozvoje čínského internetu, hlavně do společnosti Tencent a internetového prodejce JD.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Electro World pohltí prodejny K + B Elektro

Společnost NAY, která v Česku provozuje síť prodejen Electro World, koupila od německé společnosti Kappenberger + Braun GmbH & Co. KG firmu K + B Expert. Ta...

Microsoft nabídl za Pinterest 51 miliard dolarů

Americká softwarová společnost Microsoft chtěla převzít provozovatele sociální sítě pro sdílení obrázků Pinterest. V minulých měsících za něj nabídla 51...

Výběr článků

Načítám