Hlavní obsah

Pákistán zrušil zákaz TikToku, síť bude moderovat obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský telekomunikační úřad zruší blokování čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok. Rozhodnutí přichází po deseti dnech platnosti zákazu. TikTok slíbil, že bude moderovat obsah a že odstraní nevhodná a neslušná videa, informovala agentura Reuters. Vedení TikToku uvedlo, že žádné oficiální rozhodnutí od pákistánských úřadů zatím neobdrželo.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

TikTok měl před zákazem v Pákistánu zhruba 20 milionů uživatelů. V posledním roce se stal po platformách Facebook a WhatsApp třetí nejvíce stahovanou aplikací v Pákistánu, uvádí společnost SensorTower. Podle dalších údajů TikTok zaznamenal v Pákistánu 43 milionů stažení. Země má zhruba 220 milionů obyvatel. TikTok ve světě používají hlavně dospívající a mladí uživatelé.

TikTok, jehož majitelem je čínská společnost ByteDance, čelí problémům i v dalších zemích. Některé státy síť podezřívají, že nechrání dostatečně soukromí uživatelů. TikTok je už teď zakázán například v Indii, jejíž vláda uvedla, že tato a další čínské mobilní aplikace by mohly představovat hrozbu pro národní bezpečnost.

Americký prezident Donald Trump podmínil zachování aktivit aplikace TikTok v USA jejich přesunem do amerických rukou. Také Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje ohrožením národní bezpečnosti. Čínský vlastník proto nyní jedná s americkými společnostmi Oracle a Walmart o vytvoření společného podniku TikTok Global, pod který by přesunul aktivity TikToku v USA.

Pákistán zablokoval TikTok kvůli nemorálnímu obsahu

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám